Orbán cinikus, Kaczynski fanatikus: kettejük frigye veszélyes Európára

Nagy baj a portugál gazdaság állapota, valamint az olasz népszavazás. Ha Renzi bukik, az magával ránthatja a kontinens többi részét is. Problémás továbbá, hogy mennyire stabil a török belpolitika, mert az megtorpedózhatja az EU-val kötött egyezményt. Végül pedig ott van Németország, ahol a hatalomnak meg kell birkóznia a szélsőjobbos AfD-vel. De a fennálló hatalommal szemben másutt is fellépnek pártok és ez szinte lehetetlenné teszi, hogy fennmaradjon az európai összefogás.

Alighanem Merkelre hárul jelenleg a világ legrosszabb politikai feladata. Nem könnyű manapság európai vezetőnek lenni.

A pozsonyi csúcs részvevői hathónapos menetrendet jelentettek be, hogy visszanyerjék a lakosság bizalmát a gyengélkedő európai terv iránt, ám többek közt a magyar és az olasz kormányfő gyorsan szétoszlatta az egység látszatát – tudósít a Reuters. Nyilatkozatukból az derült ki, hogy továbbra is nagyon megosztott az unió, a gazdasági válság, a sok migráns beözönlése és a gyilkos merényletek miatt. Orbán Viktor Merkelt bírálta, amiért az nem egyezik bele, hogy korlátozzák a befogadható menekültek számát.

Beavatottak szerint azonban a tanácskozáson sem a magyar vezető, sem az olasz Renzi nem jelentett be súlyos kifogásokat, a megbeszélés hangulata szívélyes volt. Egy illetékes szerint a budapesti és római sirámok inkább a hazai közönségnek szóltak. A hírügynökség ugyanakkor megjegyzi, hogy vannak feszültségek a német kancellár és a visegrádi csoport között a menedékkérők befogadása ügyében, ám most Merkel azt közölte, hogy elfogadta az érveket a rugalmas szolidaritás mellett. Ez azt jelenti, hogy az érintett államok más módon segítenek a válság megoldásában, mint a többiek.

Orbán Viktor szemszögéből váratlan ajándéknak nevezi a brit hírügynökség, hogy a Standard and Poor’s újból befektetésre érdemesnek tartja Magyarországot, mert a piac egyáltalán nem számított a lépésre. A beszámoló szerint a hitelminősítő honorálta a kormányfő igyekezetét az állami pénzügyek stabilizálására és a gazdasági növekedés fellendítésére. Ily módon előreláthatólag lejjebb megy az államkötvények hozama, miközben több befektető is magyar papírokat kíván vásárolni, bár a piacok ez évre már beárazták a jobb besorolást.

A fejlemény megerősítheti Orbán hazai és külföldi pozícióit, éppen akkor, amikor felpaprikázta nemzetközi partnereit a menekültválságban elfoglalt kemény álláspontjával. A Commerzbank arra számít, hogy ezek után sok alapkezelő érdeklődik majd a közép- és hosszú lejáratú kötvények iránt. A forint pedig erősödni fog, nem kizárt, hogy megcélozza a 300-as határt az euróhoz képest.

Az uniós tagállamok a szlovák fővárosban ugyan megpróbálták helyreállítani a bizalmat és harcot hirdettek a populisták egyszerűsítő megoldásai ellen, ám ez az igyekezetük hamvába holt, amikor Magyarország és Olaszország megkérdőjelezte a közös nyilatkozatot az unió jövőjéről – véli a Financial Times. Orbán Viktor ragaszkodik ahhoz, hogy a német menedékpolitika önpusztító és naiv. A találkozón megpróbálták megfékezni az EU-ellenes retorikát, ideértve a magyar és a lengyel kormányfőt is; e kettő egyre élesebben bírálja Brüsszelt a Brexit óta. Mindketten megígérték, hogy visszafogják a hangot, legalábbis rövid távon.

A szlovák külügyminiszter azt fejtegette, hogy voltak olyan nyilatkozatok, amelyek nem segítettek, ám egyetlen vezető sem azzal érkezett Pozsonyba, hogy harcoljanak egymással, vagy az uniós intézményekkel. Számukra az volt az üzenet, hogy ne vádoljátok Brüsszelt. Az illegális bevándorlás ellenőrzésének megszigorítását előirányzó lépések éppen a visegrádi csoport megnyerését szolgálták.

A Frankfurter Allgemeine írja: az Európai Parlament elnöke arra figyelmeztet, hogy igenis összedőlhet az unió, ha nem vigyáznak rá. Magyarországról szólva Martin Schulz megerősítette, hogy a kvótákról többségi alapon határoztak, ám be lehet csukni a boltot, ha ezeket a döntéseket a nemzeti parlamentek jóváhagyásától teszik függővé. Ha a magyar kormány 160 ezer menekültből nem tud helyet adni alig ezernek, akkor nem lehet szabályozni a beáramlást.

A politikus ugyanakkor különösnek tartja, hogy pont azok az államok nem kérnek a migrációból, ahonnan legtöbben élnek a szabad európai munkavállalás lehetőségével. Azt ugyanakkor semmiképpen sem tartja járható útnak, hogy egy ország kijelentse: mi katolikusok vagyunk, nálunk nincs helyük a muzulmánoknak. Ez ugyanis ellentmond az Alapjogi Chartának.

Ám mindenről lehet tárgyalni, az azonban durva, hogy a magyar miniszterelnök egyszerűen német problémának nevezi a menekültválságot. A populizmus kapcsán Schulz úgy jellemezte ezeket az erőket, hogy azok a félelem konjunktúralovagjai, akik mindenre találnak bűnbakot, ám semmire sincs megoldásuk.

A Die Welt úgy ítéli meg, hogy menekültügyben irányváltás rajzolódik ki Európában. Ha a pozsonyi válságcsúcs célja Orbán észhez térítése lett volna, akkor az hiábavalónak bizonyul. A vitára mindig kész politikus a népszavazásra készül, ezért még kevésbé riad vissza a provokatív üzenetektől. Alig ért véget a tanácskozás, máris amiatt zsörtölődött, hogy igazából kudarcot vallott a találkozó, mivel nem sikerült átállítani Brüsszel bevándorlás-politikáját. Ezzel megtörte a harmóniát, hiszen Pozsony feladata a csoportterápia volt a megosztott európai család számára. Vagyis hogy az egyes országok kiengedjék a gőzt és utána ismét tudjanak együtt dolgozni. A visegrádi négyek a rugalmas szolidaritást forszírozták, Merkel hajlandó is arról tárgyalni. Tisztázni szeretné, mit jelent az konkrétan. Orbánnak azonban ez nem elég, ő csalódottságát hangoztatta.

A vezető osztrák újság, a Die Presse kudarcnak minősíti a csúcstalálkozót, mondván, hogy ott csupán néhány kérdésben sikerült közös nevezőt találni. A nagy dobás ezúttal elmaradt és ez vonatkozik a visegrádi négyek által beharangozott rugalmas szolidaritásra is, ami azt jelenti, hogy őket ne zaklassák menekültek befogadásával.

Tartalmilag nem sokat kínál az Európa-politika megújítására szánt menetrend sem. Az ok az, hogy senki sem tudja, merre menjenek tovább, leszámítva azt, ami a záróközleményben szerepel, hogy ti. a 27-ek sikerre akarják vinni az uniót.

De ettől még két front húzódik végig Európában: az egyik észak és dél között a gazdasági válság miatt, a másik pedig a bevándorlás kapcsán a nyugat és kelet között, amely azt óhajtja, hogy őket hagyják ki a játékból. Ebben a helyzetben az maradt, hogy arra a pár témára kellett összpontosítani, amely nem vitatott, nem kerül sokba, viszont lehetőleg sokat hoz a konyhára, de egyébként gerjesszünk nagy problémákat.

A varsói Haladó Tanulmányok Intézetének vezetője úgy ítéli meg, hogy egyre inkább szalonképessé válik Európában az illiberális Internacionálé, vagyis a populizmus messianisztikus ágát megjelenítő Kaczynski és a pragmatikus (értsd: megalkuvó módon) populista Orbán Viktor szövetsége – olvasható az osztrák Der Standardban.

Meghirdették a kulturális ellenforradalmat, amelynek illiberálissá kell átalakítania az uniót, nacionalista és vallási alapokon. Igyekeznek kihasználni a Brexit lendületét, miután a brit népszavazás bebizonyította, hogy a hazugság és a rágalomhadjárat napjainkban sikeres lehet az EU-ban. Közös erővel ők ketten veszélyesebbek lehetnek, mint ahogy azt sokan gyanítják a földrészen.

Orbán cinikus, Kaczynski fanatikus, aki számára azonban a politikai gyakorlatiasság a gyengeség jele. A magyar politikus sosem cselekedne a saját érdekei ellenére, varsói partnere viszont sokszor pont ezt csinálja. Orbán nem akar új Magyarországot, csupán szeretne élete végéig hatalmon maradni. Az illiberalizmusban az eszközt látja, hogy nyerjen az utolsó leheletéig. Az eltérő indítékok ellenére mindketten úgy vélik, hogy az illiberalizmus a gyakorlatban azt jelenti: nemzeti kultúrát kell felépíteni.

Az oktatási rendszert úgy alakítják át, hogy az a dicsőséges és tragikus múlt segítségével a nemzeti önazonosságot szolgálja. Orbánt a pragmatizmusa megóvja attól, hogy túlságosan felhergelje az európai és amerikai partnereket. Kaczynskinak nincsenek ilyen megfontolásai. A nagy dilemma ezek után az, hogy kettejük frigye megmarad Közép-Európában, vagy netán átterjed az egész unióra?