Orbán évek óta kockázatos, kettős játékot űz az Európai Unióval

…magát pedig úgy tünteti fel, mint aki megvédi országát a veszélytől. A Bizottság és az Európai Parlament közös tájékoztató pontot tart fenn Budapesten, hogy ellensúlyozza ezt a propagandát. Ugyanott, a budai Millennáris Parkban van az unió képviselete, amelynek vezetője, Zupkó Gábor kénytelen kiemelten foglalkozni a menekültekkel szembeni bánásmóddal. Így el kell magyaráznia, hogy az ilyen válságokat csakis közös erővel lehet megoldani. Csakhogy a közép-európai államok nem kívánnak több jogkört átadni Brüsszelnek, hanem nagyobb nemzeti szuverenitást sürgetnek.Az Orbán-kormány a népszavazással nyomást igyekszik gyakorolni az EU-ra, és már látszik, hogy a többség a kvóták ellen van. Mi van, ha az unió nem enged? Magyarország kilép? A felmérések szerint a lakosság 70%-a európai polgárnak érzi magát.

A lengyel külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy Európa ne próbáljon szuperállam lenni, a nemzeteknek az eddiginél több jogot kell kapniuk – áll a német Die Weltben. Waszczykowski szerint új vitát kell kezdeni az EU jövőjéről, ideértve, hogy a tagállamok parlamentjei nagyobb beleszóláshoz jussanak az uniós ügyekben, mert nekik van meg hozzá a szükséges legitimitásuk.  Emellett erősíteni kell a közös intézmények demokratikus felhatalmazását is. Ám mint mondta, tévedés reflexszerűen több Európát követelni, amikor valami új gond vetődik fel.

A politikus ugyanakkor elutasította, hogy országában népszavazást tartsanak a kilépésről. Úgy fogalmazott, hogy gondosan ki kell egyensúlyozni a tagállamok szuverenitásának tiszteletét és az unió hatékonyságáért érzett aggodalmakat. Mert pl. fontos lenne az igazi energiaunió, a közös piac fejlesztése, a biztonságpolitika és a bővítés folytatása.

A lengyel diplomácia vezetője arra is kitért, hogy országában semmiképpen sincs veszélyben a demokrácia és a jogállam. Ezt szerinte a média nagy része tévesen állítja be. Viszont a lengyelek körében kedvezőtlen visszhangot keltett a külső beavatkozás kísérlete. Ettől függetlenül az ország kiszámítható partner marad, beleértve a menekültkérdést is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy minden államnak szuverén joga határozni a migránsok befogadásáról.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága sürgette, hogy Magyarország és Szerbia találjon megoldást a rettenetes állapotok között működő arra a táborra, amelyet az unóba bebocsáttatásra váró migránsok hoztak létre a két ország határán – jelentette a Yahoo! (A tudósítást átvették a nagy lapok – Washington Post/US News and World Report – és az AP is.)

Az UNHCR belgrádi képviselője felkereste a szögesdrót közvetlen közelében lévő telepet, ahol jelenleg mintegy 300-an tartózkodnak, köztük kisgyermekes családok és fogyatékos emberek. Többen már hetek óta vesztegelnek ott, miközben nincs wc és csapvíz, innivalót, illetve élelmet a segélyszervezetektől kapnak. A magyar hatóságok naponta 20 embert engednek be. Az illetékes szerb miniszter azt közölte, hogy megpróbálják meggyőzni a menekülteket, költözzenek át a közeli tranzitközpontokba és onnan adják be a kérelmet Magyarországnak. Ám jelezte, hogy senkit sem kényszerítenek erővel a távozásra.