Orbánék puccsot hajtottak végre?

Egy NATO-szövetséges ország vezetője a koronavírust használja fel arra, hogy teljhatalmat szerezzen – címmel értékelte szerkesztőségi véleménycikkben a The Washington Post a törvény elfogadása óta történteket. Azonkívül, hogy a cikk leszögezi, előfordult már a történelem során nemegyszer, hogy a rendkívüli vészhelyzetet kihasználva autokrata vezetők teljes hatalomkoncentrációt építettek ki, az új koronavírus kitörésekor Putyin is ezt tette, és Thaiföld vezetőjét is megemlíthetjük.

Az viszont hallatlan, ami Magyarországon történt, amit egyébként a szerkesztőségi véleménycikk puccsnak nevez, s ami minden határon túlmegy, merthogy már csak névleg demokrácia az, ami Európa szívében egy NATO- és EU-tagországban történik. Leírják, hogy mit is jelent ez a hatalomkoncentráció, hogy például Orbán akár az alkotmánybíróságon is keresztülviheti számításait, miközben a parlamentet gyakorlatilag felszámolták. S mivel nincs időkerete a rendeleti kormányzásnak, fennáll a veszélye annak, hogy ez a veszélyhelyzet akár évekig is eltarthat. S ezek a rendkívül súlyos büntető tételek, tekintve ugyebár az 5 évvel sújtható újságírót vagy járványterjesztőt, annak tudatában még elfogadhatatlanabbak, hogy mindössze valamivel több, mint 500 fertőzöttet tartanak nyilván és amúgy is lezárták a határokat 2015-ben a migrációs válság elején. Orbán a karrierjét a kommunista rendszer elleni harccal kezdte ugyan, most azonban egykori ellenségeinek kiköpött mása.

Bírálja a The Washington Post Ursula von Der Leyent, aki nem meri nevén nevezni a dolgokat, és magát Trump elnököt is, akinek egy rossz szava nincs az Orbán-féle puccsról. Sőt, tavaly még meg is jutalmazta Orbánt egy Fehér Ház-i vizit erejéig. S ez még inkább felértékeli az amerikai alsóház és a szenátus külpolitikai bizottsági elnökeinek, James Rischnek és Eliot Engelnek a közleményét. Utóbbi megállapította: Orbán úr a többé nem demokratikus Magyarország mindenekfelett álló uralkodója.

A The Guardian az elsők között és szinte azonnal beszámolt a hatalomkoncentráció címén a polgármestereket autonómiájuktól megfosztani tervezett, még kedden ismertté vált törvénymódosításról, amiből végül visszakozott részben a kormány, de a jó ideje tartó politikai dráma legfrissebb epizódjának tartja azt. A The Guardian szerint az a bizonyos öt nap, ami alatt döntést kellett volna hoznia a kormánynak a polgármesterek intézkedésterveiről, – lehetett a perdöntő a Fidesz meghátrálásában. Karácsony Gergely szóvivője ugyanis azt írta meg emailben a The Guardiannek, hogy ez idő alatt életeket tesz kockára, a járványhelyzetet csak súlyosbítja a kormány. A The Guardian szerint megosztott az ország abban, hogy azért alacsonyak a fertőzés mutatói, mert a kormány idő előtt cselekedett, vagy azért, mert még csak most jön a nagy fertőzéshullám, ami elérte Nyugat-Európát egy ideje. Jean Asselborn azt javasolta, hogy vonják meg a magyar kormánytól az Európai Tanácsban való részvételi jogát. Magyarországot kell szigorú politikai karanténba zárni – fogalmazott Luxembourg volt külügyminisztere. A Die Weltnek azt mondta, elfogadhatatlan önmagában az a tény, hogy diktatórikus kormány legyen az unió tagja. Donald Tusk, az Európai Néppárt vezetője ugyanúgy fogalmazott: a pártcsalád fölülvizsgálja korábbi álláspontját, amely szerint távoznia kell-e a Fidesznek, sőt tagtársainak egy nyílt levélben azt írta, hogy a veszélyhelyzetre vonatkozó intézkedések nem adekvátak az adott helyzetben. Ellenben nem tette egyértelművé, hogy távoznia kell-e az EPP-ből a Fidesznek, s így bírálták, hogy nem tud állást foglalni a kérdésben.

Krekó Péter politikai elemző véleménycikket írt szintén a The Gurdianben, amelyben azt követeli a Nyugattól, cselekedjék, nem nézheti tétlenül, amit Orbán a koronavírusra való hivatkozással tesz az országgal, és ezzel mintát ad másoknak is Európa-szerte.

A The New York Times bírálja az Európai Bizottságot és személy szerint von der Leyent is, mert az óvatoskodó diplomácia nem vezet eredményre. Daniel Freund német zöldpárti uniós parlamenti képviselő szerint vízválasztóhoz érkezett Brüsszel, a jelenlegi szabályokat addig kell alkalmazni, amíg nem késő, különben annyi az európai demokráciának is. Az amerikai Rutgers Egyetem professzora szerint a magyarok egyedül csak az uniótól várhatnak némi segítséget, s ha másképp nem, akkor a pénzforrásokat kell megvonni a kormánytól, hogy megállítsák Orbánt.

Egy másik vélemény szerint a figyelmeztetés, hogy monitorozzák hazánkat, megteszi a hatását, mert Orbán nem akarja elveszíteni azt a 6,5 milliárd eurót, ami Brüsszeltől kapott a koronavírus elleni védekezésre.