Orbánnak környezete nem mer ellentmondani

„Apám céltáblája lett a fehérek felsőbbrendűségét hirdetőknek, de nem fognak megállítani minket” – írja az NBC News véleményrovatában Soros György egyik fia, Alex Soros, a Nyílt Társadalom Alapítvány elnökhelyettese, s a CEU-n is apja nyomdokaiba lépett.

A radikális mozgalom ugyanis apját és őt is azzal vádolja, hogy ők találták ki és éltetik a Black Lives Matter/Számítanak a fekete életek mozgalmat, ők vannak az Államok-szerte kirobbant tüntetések hátterében, mint ideológiai szervezők. Alex Soros szerint épp az ellenkezője történik annak, amit a helyzet megkövetel. Az egész országot kellene egységbe rendezni a rendőri túlkapások és a számos esetben értelmetlen halállal végződött esetek miatt, hisz’ az Egyesült Államok történelmének legnagyobb és legmegosztóbb tüntetéssorozatának vagyunk a szemtanúi. Ehelyett azonban tovább szítják a tüzet azzal, hogy a zsidókat teszik felelőssé, és ezzel az antiszemitizmust lobbantják lángra újra. Édesapámat – írja, 500 ezerszer hozták összefüggésbe a tüntetésekkel május végén a Twitteren, és 70 ezerszer egy hónapon át a Facebookon. Ez megdöntötte a 2018. októberi csúcsot, mert akkor még „csak” 40 ezren vádolták meg azzal, hogy ő hozza be az országba a migránsokat. Mindennek a logikája egyszerű, ugyanis akik az apámat vádolják, nem feltételezik a fekete- és barnabőrű emberekről, hogy képesek mozgalomba szerveződni, s helyettük ezt csakis a zsidók tehették meg.

Az online rasszista gyűlölet szinte semmiben nem különbözik a náci Németország egykori antiszemita propagandájától. És attól is félnek, hogy a fehér amerikaiak helyét akarják átvenni a zsidók: nem véletlenül skandálták a 2017-i charlottesville-i tüntetésen: a zsidók, a pénzemberek nem foglalhatják el a mi helyünket. Már akkor levélbombákat küldözgettek neki és apjának is a beteg lelkű Trump-csodálók. Alex leírja, hogy apja min ment keresztül Magyarországon, ahol csaknem teljesen kiirtották a zsidókat, és éppen ez sarkallta őt annak az alapítványnak a létrehozására, amin keresztül 15 milliárd dollárt áldozott arra, hogy a társadalomban mindenkit azonos jogok illessenek meg. Ez nem jótékonykodás, és nem szolidaritás, ez hit kérdése, hogy megelőzze az újabb holokausztot. Mindezt kihívásként élték meg azok a politikusok, akik a fennálló rendszerből akarnak politikai hasznot húzni. Közülük Vlagyimir Putyint és Orbán Viktort emelte ki Alex Soros, ők szintén az antiszemitizmusban látták és láttatják az egzisztenciális fenyegetést. Megjegyzi, ez a 15 milliárd dollár csak töredéke annak, amit a múlt három évtizedben a jogállam fenntarthatóságára fordítottak.

Pánikban van Orbán – írja a Die Presse véleménycikkében Kovács Zoltán, aki nem tévesztendő össze a magyar kormányfő nemzetközi szóvivőjével, erre maga a szerző figyelmeztet a cikk végén, aki nem más, mint az Élet és Irodalom főszerkesztője.

Aki nem érti, illetve akinek nem világos, miért rendelt március 11június 17. között 16 ezer, méghozzá túlárazott lélegeztetőgépet a magyar kormányfő a koronavírus-válság csúcspontján. Orbán 900 millió eurót fizetett érte, gépenként 56 647 ezer eurót, azaz csaknem darabonként 20 millió forintot. És ami a legrosszabb forgatókönyv szerint szükséges készlet duplája. Ellenben Menczer Tamás, Orbán államtitkára jelezte, hogy a fölösleges gépeket Dél-Afrikának és esetleg Brazíliának adják majd el.

Kovács példaként említi, hogy Janez Jansa szlovén kormányfő korrupciós botrányba keveredett, mert az ügyészség gyanította, manipulálta a lélegeztető gépek árát, igaz ő „csak” 30 ezer eurót fizetett darabjáért, ami nagyjából a fele annak, amennyit Orbán. Megjegyzi: hazánkban a legkritikusabb napokban sem volt 100 beteg, akit lélegeztetőgépre kellett volna kötni egyidőben.

Persze a kormány válasza erre a liberális portálokra való ujjal mutogatás volt, mert „azok hazudtak, hisz’ világszerte egekbe szöktek a gépek árai”. Azzal is takaróztak, hogy az unió nem segített, és ezért „kínai barátaink” segítették a magyar kormányt, ám teszi hozzá, egyáltalán nem baráti áron.

Osztrák szomszédaink mindössze 1000 lélegeztetőgépet vásároltak. Kovács következtetése: Orbán egyedül döntött, amikor bepánikolt, senki sem volt és nincs is a közelében, aki ellent merne mondani neki. Mert ilyen emberekkel veszi körbe magát.

Ami csak azért baj, mert ellenőrzési mechanizmus híján – amit maga vert szét – nem lehet megvédeni a kormányfőt sem a rossz döntésektől. Ezúttal szerencsénk van, hogy csak lélegeztető gépekről van szó.