Lendvai: az eltékozolt világ alternatívája a liberális demokrácia

A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolóját vette át a Vesztyi orosz központi tv és hírportál, amelyben a tusnádfürdői Orbán-beszédből az orosz újságírók a következőket emelték ki: az Európai Bizottságnak abba kell hagynia a politikai támadást Magyarország ellen, és vissza kell térnie az alaptörvényben meghatározott feladataihoz. A testület nem politikai küldetéssel jött létre – Orbán Viktor szerint –, és szembemegy alapvető ideológiájával.

Kiemelték azt is, hogy Orbán a következő 15 évben Magyarország központi feladatának tekinti, hogy a nemzetközi liberalizmussal vegye fel a harcot a nacionalista és nemzeti érdekek érvényre juttatása végett. Az Európai Unió jó néhány súlyos hibát elkövetett az utóbbi öt évben, s ennek eredményeképpen keletkezett a migrációs és a világméretű pénzügyi válság is. A migrációs problémát a belügyminiszterekből álló tanácsnak kellene megoldania, a gazdaságiakat pedig a szocialista gazdaságpolitika mellőzésével. Az orosz összefoglalóban egy szó sem esett a keresztény szabadság orbáni értelmezéséről.

A Washington’s Top News, a WTOP sem mellőzte az Orbán-beszédet, amit az AP feldolgozásában ismertetett. Ebben is az utóbbi öt év két nagy hibáját emeli ki a szerző, illetve azt, hogy a magyar kormányfő az Európai Bizottság szemére veti a politikai aktivitást. A tervek szerint Orbán csütörtökön találkozik Brüsszelben az új bizottsági elnökkel, Ursula von der Leyennel. Nem véletlenül bírálja a testületet, mert vezetőjét akarja ezzel nyomás alá helyezni, amely mögött a 7. cikkely szerinti eljárás áll, mivel Orbán meggyőződése, hogy csak azért bánik Brüsszel így a kormánnyal, mert nem támogatja a migrációs politikáját.

Kiemeli azt is, hogy az 52 perces beszédnek mintegy a felét a liberalizmus csepülésének szentelte. A liberálisok elhagyták a keresztény értékrendet, ennek következménye lett a migrációs válság, ami tönkre teszi, szétveri a keresztény Európát. 

Paul Lendvai az „Eltékozolt ország” könyvének mintájára – amit egykori hazájáról írt – ífrta meg az „Eltékozolt világ” című legújabb kötetét, amelyről recenziót a többi között az osztrák Der Standard adott közre.  Ahogy darabokra törte Orbán Magyarországon a demokráciát, úgy porlad szét a hidegháború után összeállni látszott világ, s mélyül egyre jobban a megosztottság. De ez már nemcsak a kétpólusú világ megosztottsága, hanem azt is, hogy egy kontinensen, egy államban és egy társadalmon belül mélyül az ellentét, mert kihalóban a politikai felelősség és az erkölcs. Az ideológia egyre kevésbé meghatározó a politikában, sokkal inkább a népszerűség-hajhászás.

Paul Lendvait és karrierjét is bemutatja, azt az embert, aki 60 éve közelről szemléli a Közép- és Kelet Európában történteket. Egy kicsit mintha csalódottságának is hangot adott volna a kritikus, mert nem a legsürgetőbb és legnagyobb problémáról, a klímaváltozásról ír Lendvai. A legsikeresebbekhez az Orbánnak és a Sorosnak, a kettejük vitájának szentelt fejezeteket sorolja. S végül oda lyukad ki, hogy annak az elvtelen populizmusnak egyetlen alternatívája lehet csupán: az Orbán által oly mélyen megvetett és büntetett, de semmivel sem helyettesíthető liberális demokrácia. Ez adhat jövőt a politizálásnak – véli Paul Lendvai.

A floridai székhelyű autós, motoros folyóirat, az InsideEVs arról szerzett információt, hogy a győri Audinál bővítik az elektromos, az új generációs motorgyártást. Az ’e-tron’ motorgyártást mintegy egy éve, júliusban kezdték el ott, és a német anyacég folytatni kívánja a fejlesztést. Azt, hogy mennyi lesz a jövőbeli gyártási terv, nem adja közre a forrás, csupán annyit, hogy jelenleg naponta 400 új generációs motort gyártanak. 

A SpaceRef tudományos lap, amelynek központja Virginiában van, és amelyik több tudományos lapot is magába olvasztott, a többi között a NASA Szemlét, a Balatonról a Kopernikusz európai program részeként a Sentinel-2 legújabb, az idén februárban készített felvételeit és legfrissebb adatait adta közre – összehasonlítás nélkül. Habár azt megjegyzi, hogy 5 folyó összefolyásából keletkezett Közép-Európa legnagyobb sekélyvizű tava, aminek egyik ékes jele a Tihanyi-félsziget. S még megtudjuk azt, hogy a Sentinel adatai szerint legalább 2000 fajta alga honos a Balaton vizében.