Elsöpri Orbánt a járvány 2. hulláma?

Svéd Olivér a CBS amerikai tévécsatornán is debütált, méghozzá Trump választási kampányának egy Biden-ellenes kisfilmjében. A forgatást ugyanis részben az 1903-ban Istvántelken létesült mozdonyszerelő üzemben szervezte meg az America First kampánycsapat.

Svéd meg is erősítette a tévének, valóban az ő képei köszönnek vissza a kampányfilmben, azonban az is kiderült, hogy a kampánycsapat nem értesítette fotóinak a felhasználásáról. Ezen annyira nem is lepődött meg, mert észrevette, hogy Amerikában szívesen használják a műveit. A 22 millió dolláros kampánycsomag első szakasza szeptember közepén kezdődött a bányák miatt elszegényedő Pennsylvániában, és Floridában, Wisconsin, Ohio államban is tervezik a bemutatását. Mike Murphy, aki John McCain, sőt még Bush elnök kampánycsapatában dolgozott, elmondta, szívesen alkalmazzák a magyar stock fotókat, mert sokkal olcsóbb így a kampány. Egyébként a szeptember 11-i évfordulóra orosz vadászgép képét használták fel egy hasonló alkalommal, amelyen egy orosz topmodellt amerikai egyenruhába öltöztettek be – szúrta ki a Politico. A 30 másodperces America First kisfilm szövege: Joe Biden (Trump kihívója) túl gyengekezű ahhoz, hogy amerikai munkahelyeket mentsen meg.

Nem először szerepel Amerikában járván Szijjártó Péter külügyminiszter az OANN tévében, ami nyíltan hirdeti magáról, hogy Trump-párti, sőt azt is, hogy a Fox News szintén Trump-párti országos adót messze jobbról szeretné  beelőzni. A tévét 2013-ban alapították, és közismert, hogy népszerűsíti a Trump által is terjesztett konspircáiós elméleteket, legutóbb például a koronavírus kínai elterjesztéséről.

Soros Györgyre is rendszeresen rászáll, akiről azt terjeszti, hogy karavánnal hozza be a migránsokat Amerikába is. Emellett még azt az álhírt is képes komolyan tálalni, hogy 14 évesen a nácikkal kollaborált. Mindenestre Szijjártó Péter az OANN csatornán is hosszasan méltatta az arab–izraeli megállapodás okán Trumpot, akinek vendégeként részt vett az aláírási ceremónián. (Akinek a kocsiján ülsz, annak a nótáját fújd! – a szerk. megj.) Dicsérte a kiváló magyar–amerikai kapcsolatokat, s ezt szembe állította az Obama-éra rossz kapcsolatával. Emellett elmondta, hogy az egészségügyi ellátórendszer tökéletesen felkészült a Covid-19 járvány második hullámára. Gazdaságunk is jobb teljesítményt fog produkálni, mint az általában a mínusz 13–14%-os GDP-t produkáló európai uniós országok – nyugtatta meg a feltehetően aggódó amerikai radikális jobboldali tv-nézőket. Elmondta: lezártuk a határokat, nyitva csak a diplomaták, a befektetők és a sportolók előtt áll. Az újságíró nem reagált a kivételezettekre.

Máltai kollégájával folytatott találkozó után Szijjártó külügyminiszter arról beszélt a londoni székhelyű EU Today portál szerint, hogy a Soros által támogatott NGO-k, civil szervezetek zsarolják őket, aminek véget kellene már vetni Európában. Úgy fogalmazott, ezekről az ügyekről végre őszintén kellene végre beszélni, mert ezek az embercsempészetben egymással szövetséget kovácsoló civil szervezetek szerinte azokat az európaiakat zsarolják, akik a saját életüket békében és biztonságban szeretnék leélni. A cikk idézi Orbán Viktornak az M1 tv-ben elhangzott szövegét, amely szerint Európa nyugati felén a nyílt társadalom irányába kötelezték el magukat, míg Magyarország idegenektől mentes keresztény magyar kultúrában akar továbbra is élni. Emlékeztet a cikk a Soros-ellenes kampány-hadjáratra, illetve arra a két nemzeti konzultációra, amelyben Soros régi és új terveiről akarták megtudni az emberek véleményét.

A pakisztáni Samaa TV arról számolt be, hogy két magyar diplomata –másodtitkár és attasé életét – mentették meg, miután eltévedtek a Margalla-hegyekben. Reggel 7-kor indultak a hegymászó túrára, és még este 9-re sem értek vissza, amikor az iszlámabádi magyar nagykövetség értesítette a rendőrséget. A tudósítás szerint a bejelentést követően pár óra elteltével akadtak a nyomukra, s vitték őket vissza a külképviseletre.

A szokásostól eltérően hosszú elemzést ad a Reuters arról, hogy a Covid-19 második hulláma miatt várható gazdasági visszaesés akár Orbán vereségét is hozhatja 2022-ben. Az autóiparban leálló gyártás, illetve új üzemek és befektetések elmaradásán keresztül mutatja be, hogy az a gazdasági siker, amit az autóipar hozott Orbánnak, s ami megalapozta a választók döntését a legutóbbi három szavazás során, 2022-ben kétséges, hogy sikeres lesz. Véget vet Orbán hatalmának a pandémia? S ha még hozzáadjuk az Európai Unióban miatta kirobbant válságokat – jogállam, illiberalizmus, migrációpolitika – mind rontanak a megítélésén.

A második negyedévben 13,6%-kal esett vissza a gazdaság, az autóipar csaknem a negyedével, 24 százalékkal. Elemzők szerint 2022–23-ra térhet magához a magyar gazdaság.