Megszülettek az ország első „lombikborjúi”

Országosan egyedülálló tudományos sikert értek el a Szent István Egyetem kaposvári embrió-átültető központjának munkatársai: az országban elsőként sikerült élő szarvasmarhából petesejt-leszívással, laboratóriumi körülmények között végrehajtott termékenyítéssel „lombikborjúkat” létrehozni. A három murraygrey borjú a Lajoskomáromi Tejtermelő Kft. tehenészeti telepén született.

A mesterséges termékenyítés és a mesterséges megtermékenyítés nem azonos eljárás. Az első esetben a nőstény testébe művi úton bejuttatott hímivarsejtek természetes folyamatok révén találkoznak és olvadnak össze a petesejttel. A második eljárás minden apró mozzanata szigorúan ellenőrzött laboratóriumi körülmények között zajlik. Ilyenkor a szakemberek a teljes folyamathoz optimális környezetet biztosító üvegcsében segítik elő a nagy találkozást, az így létrejött életképes embriót pedig ezt követően ültetik be a petesejtet adó nőstény testébe.

A szarvasmarha szaporításában alkalmazott korszerű biotechnikai és biotechnológiai módszerek napjainkban kulcsfontosságúak a tej- és húshasznú állományok genetikai fejlesztésében, továbbá a kimagasló genetikai értékű donoroktól nyerhető ivadékszám növelésében.

A SZIE Kaposvári Campus Embrió-átültető Központjának és a Felsőfokú és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) szaporodásbiológiai kutatócsoportjának munkatársai évek óta vizsgálják, hogy a mesterséges termékenyítés és az embrió-átültés milyen hatásfokkal alkalmazható a hőstresszes időszakban. A pályázati forrásból létrehozott világszínvonalú kutatási infrastruktúrával ugyanakkor megkezdődött az in vitro embriók előállítása is, amellyel a faj generációs intervalluma (azaz a két egymást követő nemzedék közti legrövidebb idő) tovább csökkenthető, reprodukciós mutatói pedig javíthatók.

A program eredményeként született a a három murraygrey borjú a Lajoskomáromi Tejtermelő Kft. tehenészeti telepén.