Remek filmeket díjaztak miskolci CineFesten

Ma este befejeződött a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, a záróünnepségen átadták a fesztivál díjait. A nemzetközi filmes mustra az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt rendező, Enyedi Ildikó új filmjének – A feleségem története – hazai premierjével zárult. (A nyitó kép forrása: www.hellomiskolc.hu.)

A CineFest Fődíját, a Pressburger Imre-díjat, A szerencse és a képzelet kereke című filmjéért a japán rendező, Hamagucsi Rjuszuke nyerte, a fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat, Christos Nikou rendező Almák c. alkotásának ítélte a zsűri, a Közönségdíjat pedig Kis Hajni rendező Külön falka című filmje kapta. A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a záróünnepségen Posztumusz Életműdíjjal tüntette ki Jankovics Marcellt.

A 17. CineFest kilenc napja alatt magyar és nemzetközi filmpremierek, izgalmas szakmai programok követték egymást, jeles hazai és külföldi alkotók kísérték el filmjeiket Miskolcra. A CineFest díszvendége és a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének elnöke az idén a világhírű rendező, Tony Gatlif volt, aki a fesztivál életműdíját a nyitóünnepségen vette át. A CineFest vendége volt az idén Daniel Olbrychski lengyel színészóriás is, Jancsó és Wajda filmjeinek emblematikus színésze, akit a fesztivál az Európai mozi nagykövete-díjjal tüntetett ki.

Sean Baker rendező és Simon Rex főszereplő a Red Rocket című filmjével érkezett a CineFestre, napokig élvezte a fesztivál és Miskolc vendégszeretetét. Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt rendező, Enyedi Ildikó a stábjával együtt kísérte el A feleségem története című új filmjét Miskolcra, csakúgy, mint az elsőfilmes rendező, Kis Hajni, aki a Külön falka című közönségdíjas alkotásával érkezett a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra. Az idei Zukor Adolf-díjas görög rendező, Christos Nikou is tiszteletét tette Miskolcon, Almák című alkotása elnyerte a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját is.

Chema García Ibarra spanyol rendező közönségtalálkozón is beszélgetett a CineFesten a filmrajongókkal, A szent lélek című filmjea Fipresci (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) díját kapta nagyjátékfilm kategóriában.