Orbánt nem sokan látták szívesen Németországban, de ez őt cseppet sem zavarta

Még konzervatív lapok is bírálják Seehofert, amiért feloldozta a magyar kormányfőt a jogállam megsértése alól. Orbán azt hiszi, hogy példakép az európai menedékpolitikában, a bajorok számára pedig végvári kapitány, az újságírók azonban kint sem kérdezhettek tőle. Kurz nem akar csatlakozni a Visegrádi Csoporthoz, inkább Európát preferálja.

Támadják a CSU vezérét, amiért vendégül látta Orbán Viktort; a Merkel bírálójának tett gesztus újranyitotta a sebet, miután a magyar politikus nem hajlandó részt vállalni a menekültek ellátásának költségeiből. A magyar miniszterelnök gyűlöletes figura a német vezetés jó részének szemében – írja a Financial Times, mivel elveti a multikulturalizmust és a liberális értékeket, továbbá az EU migrációs politikája ellen kampányol, és lecsap a külföldi kapcsolatokkal rendelkező civil szervezetekre, egyetemekre. Nagy felháborodást keltett Németországban, amikor közölte, hogy nem kívánja végrehajtani a kvótadöntést. A vendég azonban azt állította a CSU tanácskozásán, hogy ő csupán az emberek akaratának ad hangot. Márpedig az szerinte egyértelmű: senki nem akar a terror árnyékában élni, az emberek biztonságot, ellenőrzött határokat szeretnének. A lap emlékeztet arra, hogy a migráció ügyében éles ellentétek vannak a 3 érintett német párt között a hétfőn kezdődő koalíciós tárgyalások előtt. A szociáldemokraták első embere ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy az országnak teljesítenie kell a nemzetközi jog előírásait, nem érdekes, hogy milyen a hangulat az országban vagy a bajor keresztényszociálisoknál. A CSU több képviselője felvetette ugyanis, hogy toloncoljanak haza szír menekülteket.  

Bloomberg: A német kancellárral kutya–macska-barátságban álló CSU éppen annak az Orbán Viktornak adott fórumot, aki az unión belül bírálja Merkel menekültpolitikáját. A vendég a maga javára írta, hogy védi Németországot a migrációtól, ami oldalvágás volt a szövetségi kancellár asszonynak. Hogy a bajor párt meghívta a magyar politikust, az emlékeztető akart lenni, miután Merkel megnyitotta a határokat, és ezzel szakadást idézett elő mind odahaza, mind Európában, és megnehezítette a saját számára a kormányalakítást. Orbán maga azt hangsúlyozta, hogy a határvédelmet két éve éppen akkor szervezték meg, amikor másutt a káoszt, valamint a törvény és rend összeomlását ünnepelték. Nem nevezte néven német kollégáját, de olyan témákat emelt ki, amelyekről a szélsőséges AfD is szívesen beszél. Azt is mondta, hogy a földrészen sok politikus nem azt akarja, amit az emberek.

Orbán dicsérte a Keresztény-Szociális Uniót, ugyanakkor élesen kifogásolta a német menekültpolitikát. Úgy fogalmazott, hogy Seehofertől tanulta meg: jogellenességre nem lehet jogot alapítani. Mindenesetre a látogatás elárulta, milyen Európa-politikát akar a CSU. Márpedig éppen ez lesz az egyik fő téma hétfőtől a kormányalakítási megbeszéléseken. Az ilyen frakciótanácskozásokon persze mindig is cél a politikai ellenfél provokálása. De Orbán esetében messze nem csupán erről van szó. Még Franz Josef Strauss fogadtatta el, hogy a pártnak olyanokkal is kapcsolatot kell fenntartania, akinek a demokrácia-felfogásával nem teljesen ért egyet. De azután ami a sajtótájékoztatón elhangzott, az messze túlment ezen. Seehofer és Dobrindt nem egyszerűen szó nélkül hagyták, amikor a vendég nekiment Merkelnek, hanem még viszonozták is a bókjait. Meghívhattak volna persze egy franciát is, hiszen az jelzés lett volna. Ám a frakció éppen azt hangsúlyozta, hogy az európai együttműködés elmélyítésének vannak határai. Nem lehet minden válságra több központosítással reagálni.

2. A konzervatív újság kommentárja szerint a CSU-nál mindig szívesen látott vendég Orbán Viktor, ám a párt jobban is odafigyelhetett volna, mielőtt felmenti minden felelősség alól a jogállam megsértése ügyében. A keresztényszociálisok nagyon a szívükbe zárták a magyar politikust. Azt azonban nem lehet tudni, hogy azért, mert a menekültelhárítási csata hősét tisztelik benne, vagy netán mert más érdekek fűzik őket össze Magyarországgal. Mindenesetre Orbán felbukkanása alkalmat kínál, egyrészt a bírálóknak, hogy a szabadságjogokat vessék a szemére. Másrészt pedig a vendégnek, aki magát a keresztény Nyugat megmentőjének tekinti, hogy plusz figyelmemben és nyilvános felháborodásban részesüljön. Ő az euroszkeptikusok közé tartozik az EU-ban, ami nem bűn. De tényleg ennyire kell a CSU-nak forszíroznia ezt a kapcsolatot? Mert a párt jó okokból nem kér az Európai Egyesült Államokból, de pontosan érzékeli, hogy Németországnak kell a fő terheket viselnie, amikor mások megtagadják a terhek megosztását.

3. Az Európai Néppárt strasbourgi frakcióvezetője az Orbán-látogatás margóján kijelentette, hogy rendezni kell a migrációs kérdést, márpedig ehhez Orbán Viktor és a Visegrádi Csoport a legfőbb tárgyalópartner. Manfred Weber, akit a CSU-n belül inkább a liberálisok közé sorolnak, ugyanakkor bajba került, mert a végső megoldást emlegette, márpedig ezt a kifejezést annak idején a nácik lejáratták. A politikus később visszautasított minden rosszindulatú feltételezést. Ugyanakkor a keményvonalas és euroszkeptikus Orbán jelenlétében a keresztényszociálisok vezetői azt mondták, hogy a látogatás kifejezetten sikeres volt. Igen tisztességes és nyílt véleménycserét folytattak, és a vendéget a barátjuknak nevezték.

1. Orbán Viktor és a CSU úgy állította be, mintha ők lennének a biztonságos és gazdaságilag sikeres Európa zálogai. A vendég arra használta fel a bajorországi látogatást, hogy ismét ostorozza a német bevándorlási politikát. Senki előtt nem volt kétséges, kiről beszél, amikor azt fejtegette, hogy az európai migrációs irányvonal a demokrácia számára lett probléma. Orbán és Seehofer, a keresztényszociálisok elnöke, valamint Dobrint a párt parlamenti csoportjának vezetője között nem volt ellentét, éppen ellenkezőleg. A házigazda oly szinten udvarolt a politikusnak, hogy ilyenben annak más nyugati utakon nemigen van része. Pl. hogy kétségtelenül a jogállam talaján áll. Seehofer alighanem a kisebbséget képviseli ezzel a véleményével, leszámítva Magyarországot és a CSU-t, hiszen a magyar kormányfő tekintélyelvű alapokon irányítja országát, durván támadja a külföldi támogatást élvező civil csoportokat és megtagadta, hogy menedékérőket vegyen át olyan államoktól, amelyek küszködnek a válsággal.

2. A CSU jó pontokat igyekszik szerezni Merkel ellenfeleinél, ezért hívta meg Orbán Viktort, aki pedig a maga részéről védelmet remél a bajor párttól. Pedig a német sajtó szerint a látogatás robbanásveszélyes. A magyar kormányfő a mai napig a német kancellár legélesebb bírálójának számít, vezérletével bevándorlás-ellenes tömb jött létre Európa szívében a V4-ekből, amelyekhez most már Ausztria is hozzátartozik. Sokáig ez utóbbi álláspontot képviselte Seehofer is, de ő napjainkban már áldásként beszél Merkelről. Orbán ugyanakkor az úttal meg akarta erősíteni saját helyét az európai kereszténydemokraták családjában. Ellenfelei, akik szép számban vannak, előszeretettel támadják idegenellenes populistaként. Ám mindaddig, amíg a keresztényszociálisok oltalmazzák, nehéz lesz kiközösíteni, főleg az Európai Néppártból. A bajor–magyar szövetség régi és stabilabb, mint ahogy azt sokan szeretnék. De majd meglátjuk, hogy meddig tart ez a képeskönyvbe illő barátság. 

A nemzetközi sajtószemle itt folytatódik, tessék kattintani!