Orosz titkosszolgálati segítő Szászországból? – drezdai bíróság előtt a vádlott

(Forrás: dpa) Egy szászországi üzletembert Oroszországba irányuló illegális fegyverexporttal vádolnak, és kedd óta a drezdai tartományi felsőbb bíróság előtt kell felelnie. A szövetségi ügyész azzal vádolja a lipcsei járásbeli férfit, hogy egyebek között az orosz titkosszolgálathoz köthető cégnek segített vegyi fegyverek gyártására is használható elektronikai eszközök beszerzésében. Az üzletember állítólag fedőcégek hálózatán keresztül kerülte meg az Oroszország elleni uniós szankciókat. (A nyitó képhez: Hans Schlüter-Staats (balról a 2.), a felsőbíróság elnöke a tárgyalásra érkezik a drezdai felsőbíróságra (OLG). Fotó: Sebastian Kahnert/dpa)

A vádlott a ma kezdődött tárgyaláson hangsúlyozta, hogy alapvetően legjobb tudása és meggyőződése szerint járt el. A megrendeléseknél mindig alaposan ellenőrizte, hogy a szükséges cikkekhez kell-e a Szövetségi Gazdasági és Exportellenőrzési Hivatal engedélye. Emellett cége azt kereste, hogy kiktől származnak a megrendelések, és hogy a megrendelők a katonai szektorban is tevékenykednek-e.

A vádirat 2017 óta tartó ügyekre vonatkozik.

A szász üzletember egyebek mellett egy olyan elektromos készüléket szállított, amely szerepelt a Krím annektálása után kiszabott uniós szankciók listáján. Egy másik esetben állítólag már azután szállított egy tételt, hogy a Szövetségi Gazdasági és Exportellenőrzési Hivatal megtiltotta. A tilalom megkerülésére állítólag egy hasonló, Kínából származó terméket szerzett be, és egy „ártalmatlan címzettnek” küldte.

Tíz másik esetben a férfi állítólag az illetékes hatóságok kötelező engedélye nélkül exportált árut, és kereskedelmi szempontból megsértette a külkereskedelmi törvényt.

A szövetségi ügyész azzal vádolja a férfit, hogy tudta: az exportból rakétákat és nukleáris, biológiai és vegyi fegyvereket fejleszthetnek ki. A bíróság szóvivője szerint az ennek megfelelő vád – a hadifegyver-ellenőrzési törvény megsértésével – minimum két év börtönbüntetést von maga után.