Oroszország a hidegháborús időket idéző, nagyszabású hadgyakorlatot kezd

Az EUObserver című uniós hírportál – ismertetve a lengyel igazságügyi miniszter elutasító sajtónyilatkozatait annak nyomán, hogy az Európai Bizottság szombaton kötelezettségszegési eljárást indított Varsó ellen, ezúttal a bírók nyugdíjazását is újraszabályozó friss törvény miatt – arra a következtetésre jut, hogy Zbigniew Ziobróval aligha nyílik esély építő szellemű párbeszédre, amire pedig Frans Timmermans, az uniós testület első alelnöke javaslatot tett.

A brüsszeli bizottság, amelynek egyik feladata, hogy őrködjék az uniós jog tiszteletben tartása fölött, egyebek közt azt kifogásolja, hogy a törvény értelmében az igazságügyi tárca vezetője túlságosan homályos kritériumok alapján dönthet arról, melyik bírónak lehet meghosszabbítani a mandátumát. Az EUObserver idézi azt a nyilatkozatot, amelyet Ziobro miniszter a Nasz Dziennik című jobboldali lapnak adott, és amelyben a helyzetet úgy jellemezte: politikai harc folyik Lengyelország ellen, és emögött olyan befolyásos csoportok állnak, amelyeknek az az érdekük, hogy Lengyelország gyenge legyen.

Egy másik konzervatív lapnak, a wSiecinek azt mondta az igazságügyi tárca vezetője az EUObserver ismertetése szerint, hogy Lengyelország követni kívánja Magyarországot a tekintélyelvűbb állam építésében. „A politikában karakterekre van szükség. Orbán Viktor, aki nem törődött a tüntetésekkel, a bírálattal, vagy azokkal a próbálkozásokkal, amelyek arra irányultak, hogy lekicsinyeljék őt, aki ezzel szemben megváltoztatta az országot az európai elit ellenvetéseinek dacára, felmutatta ezt a karaktert” – idézi a brüsszeli hírportál Zbigniew Ziobrót.

Egy másik uniós híroldal, az EurActiv a Varsó ellen indított újabb kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban megállapítja: valószínűtlen, hogy Lengyelországgal szemben ténylegesen is alkalmazni fogják az EU-alapszerződés hetedik cikkét – amely akár az érintett ország uniós szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat –, hiszen „Orbán Viktor, a populista magyar miniszterelnök jelezte, hogy ezt azonnal megvétózná”. De az eszkalálódó erőpróba – teszi hozzá az EurActiv – azzal fenyeget, hogy tovább mélyül a kelet–nyugati megosztottság az unión belül. A hírportál arra az összefüggésre is felhívja a figyelmet, amit Vera Jourová, az igazságügyi kérdésekben illetékes cseh EU-biztos fogalmazott meg aggodalomként: ha Lengyelországban sérelem éri a bírói függetlenséget, akkor az az egész unióban alááshatja a bírósági döntések kölcsönös elismerésének a rendszerét.

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédére tér vissza friss írásában a Die Presse című konzervatív bécsi lap, a Visegrád Post című hírportál ismertetésére hivatkozva, azt emelve ki a magyar miniszterelnök által mondottak közül, hogy veszélyben van az európaiak biológiai megmaradása, valamint hogy „27 évvel ezelőtt, mi, közép-európaiak azt hittük, hogy Európa a jövőnk, ma viszont úgy érezzük, hogy mi vagyunk Európa jövője”. Orbán Viktor – írja a Die Presse – borús képet festett az európai helyzetről: eszerint a globális elitek, a brüsszeli eurokraták összeesküdtek Soros György milliárdossal, hogy Európát etnikai értelemben átalakítják és iszlamizálják. A háborús menekültekkel való szolidaritás humanitárius kötelességéről Orbán hallani sem akar – állapítja meg a Die Presse, és minden külön kommentárt mellőzve felhívja a figyelmet a magyar kormányfő azon kijelentésére, hogy nem szabad szolidárisnak lenni azokkal az etnikai csoportokkal, amelyek meg akarják változtatni a mi európai kultúránkat.

A The New York Times térképpel is illusztrált, terjedelmes cikkben foglalkozik azzal, hogy Oroszország a hidegháborús időket idéző, nagyszabású hadgyakorlatot kezd a nyár végén, Zapad, vagyis Nyugat fedőnéven – nem csupán Oroszország nyugati térségében, hanem a kalinyingrádi enklávé területén, a Balti-tengeren, sőt Fehéroroszországban is. A gyakorlatra százezer orosz katonát vezényelnek a NATO keleti végeivel határos térségbe, és felvonul az az orosz harckocsizó erő is, amelyet egykori szovjet hadseregbeli elnevezésével szerveztek újjá. A gyakorlat hónapokig fog majd tartani – írja a New York Times. A lap aggasztónak tartja, hogy az oroszok még nem járultak hozzá külföldi megfigyelők jelenlétéhez a Zapad-manőverek során. A nyugati hírszerzésnek – olvasható a cikkben – nem könnyű megállapítania, hogy valóban pusztán gyakorlatról, vagy pedig valamilyen fegyveres intervenció előkészületeiről van-e szó. A kérdés, amire NATO-körökben leginkább szeretnék tudni a választ, hogy a gyakorlat végeztével valamennyi orosz katona távozik-e majd Fehéroroszországból.