Összefogásra és folyamatos tüntetésre szólítottak fel a baloldali ellenzéki politikusok

Összefogást sürgettek, illetve utcai tüntetésekre szólítottak fel a baloldali ellenzéki politikusok az MSZP–Párbeszéd és a DK vasárnapi fővárosi tüntetésén, hogy így váltsák le az Orbán-rendszert.  A tüntetésen a tömeg megtöltötte a budai Bem teret, látni lehetett magyar és európai uniós zászlókat, valamint a három szervező párté mellett a Momentum jelképeit is. (MTI Foto, Soós Lajos és Mónus Márton)

Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője azt kérte, ne azt méricskéljék, hogy ki jobb- vagy baloldali, hanem össze kell fogni a gyermekeik és unokáik érdekében. Iványi Gábor metodista lelkész arról beszélt, hogy a Sargentini-jelentés elfogadásakor nem Magyarországgal szemben, hanem az ország jelenlegi kormányával szemben foglaltak állást az EP-képviselők.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke kijelentette: jobban szeretik a hazájukat annál, minthogy féljenek attól, hogy a miniszterelnök lehazaárulózza őket. Hangsúlyozta, büszke azokra az EP-képviselőkre, akik igennel szavaztak a Sargentini-jelentés elfogadásakor. Haza csak ott van, ahol jog van, aki lebontja a jogállamot, az ne hivatkozzék a haza érdekére, hanem szégyellje magát – fogalmazott a zuglói polgármester.

Első lépésként meg kell akadályozni, hogy Orbán Viktor Magyarország szétverése után szétverje az Európai Uniót is – mondta a politikus. Ezután meg kell erősíteni az EU szociális pillérét, ezért minél több progresszív, Európa-párti képviselőt kell Brüsszelbe küldeni – tette hozzá. Azok a politikusok, akik szétverik az európai uniós álmot, azok „egyszerű ügynökök” – közölte.

A következő EP-választáson nem lehet engedni, hogy „Orbán Viktor többségbe kerüljön”, hogy az EP-ben a miniszterelnök pártkatonái legyenek többségben – mondta. Aztán az önkormányzati választásokon meg kell szervezni a szabadság kis köreit – tette hozzá.

A bal oldali képen: Iványi Gábor metodista lelkész.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke folyamatos utcai tüntetésekre szólított fel, hogy így döntsék meg a kormány hatalmát. A népnek mostantól nem csak joga, hanem kötelessége is, hogy a sorsát a kezébe vegye és megfutamítsa ezt a rendszert – fogalmazott. A politikus a szerbiai, egyiptomi és szlovákiai példákra hivatkozva azt mondta, hogy ott is a folyamatos demonstrációk váltották le a kormányokat.

A parlamenti demokrácia színfalai mögött ma diktatúra van és diktatúrákat nem a parlamentben szoktak megdönteni – jelentette ki. Nem lehet addig megnyugodni, amíg az utca tömege lemondásra nem kényszeríti Orbán Viktort, amíg új szabályok, új médiaszabályozás új kampányfinanszírozás mellett nem lesz új választás – szögezte le a volt miniszterelnök (jobb oldali felvétel.).

Gyurcsány Ferenc végül újabb tüntetést hirdetett kedd estére a Parlament mellé.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke arról beszélt: a Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti szavazás megmutatta, hogy „Orbán Viktor nem Európa erős embere, hanem megbélyegzett populista”, akit, miközben a kereszténydemokrácia építését hirdeti, a kereszténydemokrata pártok képviselői szavaznak le. Véleménye szerint politikájával a magyar miniszterelnök „a múltat választotta, nem a jövőt, a Keletet választotta, nem a Nyugatot”, a strasbourgi döntés pedig az Európa-pártiak győzelme az Európa-ellenesekkel szemben.

Tóth Bertalan azt hangsúlyozta: nem a Sargentini-jelentést elítélő parlamenti határozatra van szükség, hanem olyan előterjesztésekre, amelyekkel rendezni lehet az abban kifogásolt problémákat.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője szerint az Orbán-rendszer kiépülésének egyik első, szimbolikus lépése volt, amikor „kisajátították a kokárdát”, ezért kérte, legyen az a vége „hogy visszavesszük nemzeti jelképeinket”.

A demonstráció után a résztvevők egy része a Kossuth térre ment, időszakos útlezárás és rendőri felvezetés mellett. A térre nem engedte be a rendőrség a tüntetőket felvezető járművet, a szervezőknek le kellett szerelniük róla a hangosítást. Ezután a rendezvény a Parlament előtt folytatódott, mintegy három-négyszáz ember részvételével. Az épület előtt rendőrsorfal áll, az oldalánál rendőrök várakoznak.

Szöveg közti felvételek: Orbán Valéria.