Ötezermillió fontba kerül az évszázad legnagyobb mérnöki kihívása

London viktoriánus korból származó csatornahálózata elérte kapacitásának határát: a csövek rendszerint túlterheltek, ezért hetente annyi nyers szennyvizet vezetnek a Temzébe, amennyi elegendő lenne 300 olimpiai úszómedence feltöltésére – tehát évente 39 millió tonnát. A probléma megoldásán mérnökök százai dolgoznak, akik egy gigantikus csatornahálózatot próbálnak fejleszteni. A munkájukról a London 5 milliárd fontos szennyvízcsatornája című filmet a Viasat Explore tévécsatornán tekinthetik meg az érdeklődők április 14-étől szerdánként 21 óra 45-től.

London csatornahálózatát eredetileg kétmillió lakossal számolva építették, azonban ma már kilencmillióan élnek a brit fővárosban. A rendszer túlterhelt, így évente mintegy 39 millió tonna szennyvizet pumpál a Temzébe. Az új szennyvízhálózat ezt a problémát hivatott orvosolni: a több mint 32 km hosszú és 7 méter széles alagutat közvetlenül a folyó alatt vezetik el benne a hulladékot Európa legnagyobb szennyvíztisztító telepére. Az angol fővárost a legutóbbi 150 évben nem érte ekkora mérnöki kihívás, és mivel legalább 90 méter mélyen a föld alatt kell dolgozni, ezért ez egyben a mai nemzedék legnagyobb mérnöki próbatételének is számít.

A főcsatorna építését 2016-ban kezdték meg, ehhez pedig első körben London legmélyebb alagútjainak kiásására volt szükség: 52 millió éve mozdulatlanul álló sziklákat és ásványi anyagokat fúrtak át és 53 millió köbméter törmeléket termeltek. A földmunkákhoz 100 méter hosszú és közel 10 méter széles kotrókat használtak, amelyeknek darabja (átszámítva) 6000 millió forintba kerül.

A csatorna legmélyebb pontja a Temze alatt 250 méteren van, onnan éri el a bectoni szennyvíztisztító telepet. A hulladékot onnan kell felhozni, ehhez pedig gigantikus méretű és erejű szivattyúra van szükség. Az ott bevetett eszközök súlya több mint 50 tonna, másodpercenként pedig 106 köbméter vizet képesek felpumpálni.

A csaknem másfél évtizedes, átszámolva több mint 2 billió forintba kerülő beruházás kétségtelenül Nagy-Britannia egyik legnagyobb vállalkozása, de az eredmény önmagáért beszél majd: az évtizedek óta szennyvíztől szenvedő Temze végre megtisztulhat.