Ti, szájerjóskák, ti mind!

(Selmeci János jegyzete) Miért jut el egy ember oda, hogy örökké kompromisszumot köt saját magával, aztán amikor már nincs mentség, nincs magyarázat, már kellemetlen a tükörbe nézés, rég nem az övé már a saját közössége, akkor is marad. Talán azt hiszi, hogy nincs hova mennie. Pedig kell, hogy legyen. Nem hiszem, hogy csak az ereszcsatornán lógva lehet felszabadulni.

Magyarnak, hívőnek, ateistának, heteroszexuálisnak, homoszexuálisnak, vagy éppen menekültnek lenni nem választás kérdése. A jogállamot lebontó, idegen- és melegellenes, az országot hazugságba, gyűlölködésbe és permanens, szekértáborok közötti polgárháborúba sodró, Európa páriájává tevő hatalmat kiszolgálni viszont nem muszáj.

Nem muszáj ennek a kormánynak dolgozni, nem muszáj egy kormányközeli oligarcha alvállalkozójaként visszapörgetni a tíz százalékot, nem muszáj lepapírozni az uniós pénzek ellopását. Nem muszáj ügyészként a fiókba csúsztatni a pártnak kellemetlen ügyek iratait, nem muszáj leállíttatni nyomozásokat. Nem muszáj mikrofonállványként hallgatni a miniszterelnök sorosozását, nem muszáj a nézők vagy a választók szemébe hazudni, nem muszáj megírni a jogfosztó törvények szövegét, nem muszáj diplomataként visszhangozni az otthonról érkező hazugságokat, nem muszáj alkotmánybíróként asszisztálni a jogállam lebontásához.

Nem muszáj elfogadni, hogy de hát ilyen a rendszer. Azért ilyen.

Engem a Szájer-ügynek az a része érdekel, hogy miért jut el egy ember oda, hogy örökké kompromisszumot köt saját magával, aztán amikor már nincs mentség, nincs magyarázat, már kellemetlen a tükörbe nézés, rég nem az övé már a saját közössége, akkor is marad. Talán azt hiszi, hogy nincs hova mennie.

Pedig kell, hogy legyen. Nem hiszem, hogy csak az ereszcsatornán lógva lehet felszabadulni.