Megáll(t) az idő? Hatvan év után új felvétel

Hatvan éve, 1960-ban hangzott el először a „Megáll az idő” című dal a Magyar Rádióban; a legendás emlékezetű, csodálatos hangú Hollós Ilona – kinek alighanem minden dala slágerré nemesült – énekelte. (A nyitó képen: a Magyar Rádió Szabó családjának két főszereplője, Szabó Ernő és Gobbi Hilda; illetve Hollós Ilona, aki a legendás dalt énekelte. Képek: Keleti Éva és www.discogs.com)

A „Megáll az idő” zenéjét Hollós Ilona (éppen száz esztendeje, 1920-ban született Nagyváradon, akkor, amikor megváltozott a város neve és lett Oradea a Trianoni békediktátum következtében) férje, Bágya András szerezte. A dal szövegét G. Dénes György, a legendás Zsüti és László Endre írta. A dal bemutatójára – az azóta ugyancsak legendává vált hangjáték-regényfolyamban – a „Szabó család”-ban került sor hat évtizeddel ezelőtt. A „Szabó család” rendezője 1959-től haláláig, 1987-ig László Endre volt.

Knisch Gábor (*1947) fiatal zeneszerzőként nagyon jó kapcsolatot ápolt G. Dénes György (1915–2001) szövegíróval, Zsütivel. Tekintettel a „Megáll az idő” jubileumára és a szerzők iránti tiszteletből Knisch Gábor most új hangfelvételt készített az örökzöld dalból.
Így szól ma, 2020-ban a „Megáll az idő”.