Merész kamara-produkciók az Operettben

Két egyfelvonásos darabot mutat be február 15-től egy estén a Budapesti Operettszínház: az Anne Frank naplója című mono-operát és A képfaragó című táncjátékot.

Ami nem operett, vagy musical, az is belefér a megújuló színházi repertoárba a pesti Nagymező utcában. Kitágulnak a lehetőségek, igaz óvatos léptekkel a teátrum falatnyi kamaraszínpadán, a Raktárszínházban, de kortárs operát és modern balettet kínálnak, minden bizonnyal kibővülő nézői kört remélve.

Grigori Frid mono-operája az Anne Frank naplója először adatik elő magyar színpadon. A német megszállók elől családjával együtt Amszterdamban bujkáló zsidó kislány, a tizenhárom éves Anne Frank 1942. június 1-jén kezdett el naplót vezetni. Terve az volt, hogy feljegyzései alapján könyvet ír a háborúról, hű képet festve benne a hollandiai német megszállás éveiről. A könyv sosem készült el, az 1929-ben született Anne Frank nem sokkal a tizenhatodik születésnapja előtt a bergen-belseni koncentrációs tábor poklában életét vesztette. Naplója (amelyet édesapja, Otto Frank rendezett sajtó alá és adott ki) örök érvényű, megrendítő olvasmány, amely mindazokhoz szól, akik szeretnék jobban megérteni, mi történt a bujkáló családokkal a hitleri vészkorszakban. A többféle feldolgozást is megélt alapművet most Grigori Frid egyszemélyes operaváltozatában ismerhetik meg a Budapesti Operettszínház nézői.

Az 1968-ban, a Szovjetunióban született opera, amely keletkezése idején a szerző hazájában nem számíthatott színházi bemutatóra (évek múlva is csak hangverseny-teremben, zongorakísérettel adhatta elő Nagyezsda Jurijeva) már nagy nemzetközi karrier után érkezett hozzánk. Németország, Ausztria, Írország Hollandia, Svájc, Szlovénia és Csehország közönségét sikerrel hódította meg az Anne Frank 65 nyelven olvasható naplója alapján készült opera. Az ázsiai premier a szingapúri Nemzetközi Zenei Fesztiválon volt 2015-ben egy nagyszerű japán szoprán, Akiko Otao előadásában. A gyönyörű Natalja Pavlova a 2017-i premier óta játssza Anne szerepét a szentpétervári Mariinszkij Színházban. Egy szó, mint száz: hosszú és izgalmas nemzetközi előzmények nyomán valóban ígéretes kalandja ez a premier a budapesti Operettszínháznak.

Süle Dalma.

Az első egy óra Süle Dalma átlényegülése a kislánnyá, aki épp fele annyi idős, mint az énekesnő, de minden hangot elhiszünk neki, mert száll, repül, bolondozik, ábrándozik, lázad és dühös, szentimentális és szomorú, de mindig élteti a remény és a mérhetetlen hit. Mi már tudjuk a története végét, de ő igazi tizenévesként éli bezárva, rejtőzve is mindennapjait. Mi ismerhetjük a kislányt fotókról, és az énekesnő, aki elénk varázsolja, nemcsak a lényét, de az arcát is megidézi. A puritán aprócska játéktér nagyszerű díszlettel tágul végtelen térré, ahol az előadó hangja új emléket állít Anne Franknak. Az előadás rendezője Rátóti Zoltán, a díszlet Túri Erzsébet munkája, a karmester: Pfeiffer Gyula.

Az est második felében A képfaragó című darabot láthatja majd a közönség. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett érdemes művész, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas kortárs zeneszerző, Dubrovay László egyfelvonásos táncjátékáról van szó, amelyet Gáli József írása inspirált. A darab rendező-koreográfusa Vincze Balázs balettművész, koreográfus, a Pécsi Balett művészeti vezetője.

Ízig-vérig modern balett született klasszikus elemekkel fűszerezve. A produkciótól az alkotók méltán remélik, hogy az Operettszínház is megjelenik a gazdag és tekintélyes magyar balett-palettán. A történet főhőse A Képfaragó, aki nem tud kilábalni alkotói válságából – új stílust, új kihívásokat keresne, de képtelen túllépni régi önmagán. Ám egyszer csak rátalál a múzsára, aki megihleti, innentől kezdve képes lesz újra alkotni… Ilyenformán a táncjáték középpontjában az alkotás, a válság, a régi lerombolása, az inspiráció, az újjászületés – és persze a szerelem áll: vagyis csupa olyan dolog, ami kivétel nélkül mindenki életében jelen van.

A Képfaragó címszerepét Sík Milán, a modellt Ottlik M. Laura alakítja, mellettük Szanyi Tamás, Széphalmi Pál és Bedő Dorisz táncol a produkcióban, amelynek további szereposztásaiban Kozmér Alexandra és Gallai Zsolt is színpadra lép.