Tényfeltáró újságírók világkonferenciája – azeri pénzmosoda magyar vonatkozással

(Bodoky Tamás/Átlátszó) Az azerbajdzsáni politikai elithez köthető, közel 3000 millió dolláros pénzmosoda leleplezéséért kaptak elismerést az OCCRP és partnerei a 11. globális tényfeltáró újságíró konferencián. A 2017-i nemzetközi projekt magyar partnere az Átlátszó volt, mi arról írtunk, hogy egy bakui kormánykapcsolatokkal rendelkező offshore cég dollármilliókat kapott az MKB Bankban vezetett számlájára az azeri baltás gyilkos kiadása után.

A tényfeltáró újságírók kétévente megrendezett világkonferenciájának ezúttal a hamburgi Der Spiegel és a HafenCity Universität adott otthont szeptember 26–29. között, a szervezők a Global Investigative Journalism Network, a Netzwerk Recherche és az Interlink Academy voltak. A négynapos eseményen több mint 150 előadást, panelbeszélgetést és workshopot tartottak, és átadták a múlt két év legjobb tényfeltáró teljesítményeinek járó Global Shining Light Awards díjakat.

A szervezők fő üzenete az volt, hogy a világ számos pontján dolgozó tényfeltáró újságíróknak versengés helyett együttműködésre kell törekedniük, és ki kell állniuk egymásért, ha támadások érik őket, ami sajnos egyre gyakoribb. Erről beszélt előadásában Maria Ressa, a Fülöp-szigeteki Rappler tényfeltáró oldal vezetője is, akit az idén már kétszer letartóztattak az autoriter Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte viselt dolgairól szóló cikkek miatt.

Ressa szerint az újságírók elleni támadások a tények és a demokrácia elleni támadások is egyben, és olyan időket élünk, hogy ha nem teszünk ellene valamit, „a demokrácia, ahogy eddig ismertük, halott”.

(A teljes beszámoló itt olvasható, tessék kattintani!)