A jövő ring a Motławán

A kikötőiről és gyönyörűséges óvárosáról világhíres lengyel tengerparti Gdańsk egy úszó kabin által a jövőbe is bepillantást kínál a modern tervezés és technológia élvonalába. A szállóvendégek a csendes Motława folyó partjához rögzített egylakásos apartmanház, a „Flohotel” révén megtapasztalhatják az automatizált okosotthon minden előnyét.

Maciej Nowakowski, a háztulajdonos Floating Gdansk vállalkozás társalapító vezérigazgatója olyan okosépület-technológiai megoldást keresett, amely jól illeszkedik a szokatlan helyszínhez és az úszó apartman lekerekített vonalaihoz. – Olyan modern életteret kívántunk létrehozni, amely a különleges igényekkel érkező azokat a vendégeket szolgálja ki, akik többre vágynak egy átlagos szállodánál.

A kiválasztott rendszer a (hazánkban is jelen lévő) ABB teljesen testre szabható okosotthon-megoldása, az ABB-free@home®.

A vendégek akár a dekoratív vezérlőegység, akár az e célra fejlesztett okostelefon-alkalmazás által is kezükben tarthatják az apartman teljes irányítását. Egyetlen érintéssel szabályozható a fűtés-hűtés, a világítás, légkondicionálás, a sötétítés és a padlófűtés… A vendégek használhatják az előre beprogramozott „szobahangulat”-funkciót. A funkciók egyesével és kombináltan is szabályozhatók, az intelligens fény- és fűtésirányító rendszer tekintélyes energia-megtakarításhoz is vezethet.

„Legtöbb vendégünk először meglepődik, hogy milyen automatizált az apartman. Néhányuk megijed, hogy talán túl bonyolult lesz használni, de aztán hamar rájönnek, hogy milyen egyszerű és könnyen kezelhető a rendszer, és értékelni kezdik, hogy a technológia milyen nagy mértékben képes javítani ott-tartózkodásuk minőségét” – mondta el tudósítónknak Nowakowski.

Moduláris szerkezetének köszönhetően az apartmant két nap alatt sikerült összeszerelni a helyszínen, a folyóparton. A teljesen légkondicionált Flohotelben nagyméretű franciaággyal berendezett hálószoba, mindennel felszerelt főzőfülke, étkező és tágas nappali is található, egész falas, folyóra néző panorámaablakkal.

És természetesen, amikor a teraszajtók kinyílnak, a vadkacsák vagy a folyón elhaladó kajakosok is szinte csak egy karnyújtásnyira kerülnek. A Flohotel nagyszerű lehetőséget kínál az intelligens technológia lehetőségeinek és előnyeinek a megismerésére, főleg, ha szeretnék a saját otthonukat is fölszerelni okos megoldásokkal.