Etter – Esztergom – emberség

Október első napján a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének Esztergomi Szervezete megemlékezést szervezett dr. Etter Jenő tiszteletére, emléktábláját ünnepélyes keretek között megkoszorúzták.

Dr. Etter Jenőt ezeregy szál kötötte az ő és valamennyiünk Esztergomjához, ehhez a csodálatos városhoz, amelynek közéletében – ma már kijelenthető – történelmi szerepet töltött be. Eleinte főügyészként dolgozott a városban, majd polgármestere lett szülővárosának, mígnem az üldözöttek megmentőjeként ő is oltalomra szorult, amit a 2. világháború utolsó hónapjaiban a hadseregben lelt meg barátai révén.

Igazságos és határozott személyiség volt, hitvallása szerint„Félni az Istent, szeretni a hazát, teljesíteni a kötelességet.”

Polgármesterként 1941 elejétől szolgálta városát, neki köszönhető mintegy 50 ezer (!) lengyel állampolgár befogadása azután, hogy a német náci haderő lerohanta Lengyelországot. Igazságérzete vezérelte a zsidóság megvédésében is, annak ellenére, hogy az akkori törvények éppen az ellenkezőjére kényszerítették. Tudása, lelkiismerete segítette abban, hogy a 20. század legnehezebb korszakában közmegelégedésre vezette a várost.

Az 1897. július 30-án született és 1973. szeptember 16-án elhunyt dr. Etter Jenőre emlékezés megemlékezést a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) Komárom-Esztergom megyei szervezte kezdeményezte. Az elhangzott méltatások megerősítették: Etter Jenő a máig példára serkentő helytállása a mostani választások előtt álló jelöltek számára követendő magatartás és elkötelezettség. Szellemisége üzenet számunkra: a saját értékrendünket kövessük, és ne csukott szemmel az az embert gyakorta nem tekintő parancsokat.

A család nevében unokaöccse, dr. Etter Ödön, a Komárom–Esztergom Megyei Ügyvédi Kamara elnöke azt mondta nagybátyjáról, hogy olyan korban élt, melyben döntő volt a hűség, az humanista elkötelezettség.