EU-szabályok a bóvli iparcikkek ellen

Az Európai Bizottság további erőfeszítéseket tesz azért, hogy csökkentse Európa szénlábnyomát, és hogy az európai fogyasztóknak kevesebb pénzt kelljen energiára költeniük.

Ezek sorába illeszkednek a környezettudatos terméktervezésre vonatkozó azok az új intézkedések, melyeket a Bizottság ma fogadott el. A hűtőszekrények, mosó-, mosogatógépek és más elektromos készülékek környezettudatos tervezésének javítása segít érvényt szerezni az energiaunió „első az energiahatékonyság” elvének.

(A szerk. megj.: az igyekezet akkor lenne teljes értékű és igazán hasznos, ha az Európai Unió és a tagországok illetékesei alaposabban megvizsgálnák: megfelelnek-e a szigorú európai környezetvédelmi és minőségi szabványoknak a mindenekelőtt a Távol-Keletről származó iparcikkek, továbbá nem engednének be az EU-ba olyan háztartási gépeket és híradástechnikai, távközlési és számítástechnikai termékeket, amelyeket eleve legföljebb egy vagy két évre terveznek, majd tönkremennek, hogy a fogyasztó újat vásároljon helyettük, ezzel növelve a hulladékhegyeket…)

Az új szabályok, melyek első ízben rögzítenek követelményeket a javíthatóság és az újra-feldolgozhatóság tekintetében, hozzájárulnak a körkörös gazdaság kiépítésével kapcsolatos célok megvalósításához, hiszen az intézkedéseknek köszönhetően javul a háztartási készülékek élettartama, karbantartása, újrafelhasználása, korszerűsítése, újra-feldolgozhatósága és az ezekből a termékekből származó hulladék kezelése.

A Bizottság becslése szerint a ma meghozott intézkedések – az idén március 11-én elfogadott új energiahatékonysági címkékkel együtt – 2030-ra évi 167 terawattóra végsőenergia-megtakarítást fognak eredményezni. Ez Dánia éves energiafogyasztásával és több mint 46 millió tonna szén-dioxid-egyenértéknyi kibocsátás-csökkenéssel egyenértékű. Az intézkedések évente átlagosan 150 euró (azaz mintegy 50 000 forint) megtakarítást hozhatnak az európai háztartások számára.

Ezek a megtakarítások azokon felül értendők, melyeket a már hatályos ökotervezési és energiacímke-követelmények biztosítanak a fogyasztók számára.