A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002 óta minden évben egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét jutalmazza az „Év Pincészete” vándordíjjal, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás
széles körű népszerűsítéséért a legtöbbet tette az adott évben. Az idén „Az év pincészete” kitüntető címet a Pannonhalmi Bencés Főapátság pincészete, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet érdemelte ki.
A több évszázados hagyományokkal rendelkező pannonhalmi szőlő- és borkultúra hét éve éledt fel újra. A monostor tövében 2003-ban épült 2000 négyzetméteres pincében és borházban a hagyományok ápolása mellett a legmodernebb technológiával dolgozzák föl a Pannonhalmi Apátsági Pincészet ültetvényeiről származó szőlőt. A fajtaszerkezetnek megfelelő pincetechnológia évente több mint 300 ezer palack minőségi bor készítésére alkalmas.
Az apátsági pincészetbe olyan rendhagyó borászati eljárást vezettek be, amely az alkalmazott szőlőfajták magas minőségét a legteljesebb mértékben megőrzi. Ennek alapja a négyszintes feldolgozó-épület. A fehérszőlő mustját a temperált korrózióálló acéltartályokkal felszerelt erjesztő-térbe juttatják, a kékszőlő erjedését fakádak és szabályozható hőmérsékletű fémtartályok szolgálják, a kierjedt vörösborok hordós érlelésére pedig a hegy belsejébe nyúló pinceágak állnak rendelkezésre.
A borkészítéshez a tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó komplexum épült.