Pápalátogatás: szotyola és egyéb rekordok

„Huszonegy év elteltével vett részt újra személyesen a Szentatya az Eucharisztikus Kongresszuson. Ennek ellenére, az egyházellenes baloldal hetek óta azt szajkózza, hogy Ferenc pápa csak egy napra jött Budapestre. Csak egy kérdést tegyünk fel halkan: hányszor is volt pápalátogatás Magyarországon a Gyurcsány-korszakban?” – Ez a veretes gondolat született meg Magyarország külügyminiszterének a pápa budapesti villámlátogatásáról. (A nyitó kép forrása: epa.oszk.hu)

A baloldal egyébként nem azt „szajkózza”, hogy a pápa csak egy napra jött Budapestre, mert ez egy orbitális hazugság lenne, hanem arról beszél, és nemcsak a baloldal, hanem mindenki, hogy a katolikus egyház feje néhány órát töltött a magyar fővárosban. Vasárnap reggel 8 óra előtt néhány perccel érkezett, majd a szentmise után azonnal továbbrepült Pozsonyba. Szemben a néhány órás magyarországi látogatással, Szlovákiában három napot tölt, és Pozsony mellett, például Kassára, Sasvárra és Eperjesre is ellátogat.

Nem mintha az számítana a kereszténység, vagy éppen a hit mértékegységének, hogy a pápa mennyi időt tölt egy adott helyen. Ez olyan, mintha azt kérdezné Szijjártó, hogy ki tudja messzebbre köpni a szotyola héját? Vagy, mint amikor a 13–14 éves fiúk felfedezik ébredező férfiasságukat, és azon vetélkednek, hogy kinek hosszabb a szerszáma.

Szijjártó Péter rendes keresztény ember, amit az is mutat, hogy ellentétben a szintén nagyon keresztény Borkai Zsolttal, nem örömlányokkal szórakozott egy adriai jachton, hanem a családját vitte magával Szijj László nagyvállalkozó luxushajójára. Más kérdés, és tényleg nem Szijjártó tehet róla, hogy Szijj László hajójának egyheti bérlése normális üzemmenetben 60 millió forintba kerül, s ennyi pénzt a külügyminiszter a hivatalosan ismert jövedelméből nem tudna előteremteni. Marad tehát a baráti szívesség, mint opció, vagyis, hogy Szijj vállalkozó ‘ingyér’, azaz barátságból vagy nagyon nyomott, méltányos áron bocsájtotta Szijjártóék rendelkezésére a nyaralásra használt jachtot. És az is nagyon keresztényi magatartás, hogy jó tett helyébe jót várj: Szijj vállalkozó a Szijjártó külügyminisztert is foglalkoztató kormány révén, az elmúlt években több zsíros megrendeléshez is hozzájutott.

Ezzel a példával csak azt szerettük volna érzékeltetni, hogy nem kell nagyon erőltetni, hogy hol és mikor volt utoljára a pápa. De ha – jobb meggyőződésünk ellenére – mégis belemegyünk ebbe az utcába, mert Szijártó külügyminiszternek Gyurcsány Ferenc jutott az eszébe Ferenc pápa látogatásáról, idézzünk a pozsonyi Új Szó „Čaputová fogadta Ferenc pápát az elnöki palotában” című cikkéből. „Čaputová és a pápa az elnöki palota aranytermébe megy, ahol négyszemközt fognak beszélni. Egy tolmács is jelen lesz, mert Čaputová szlovák nyelven, a pápa pedig olasz nyelven fog beszélni a találkozón. Általában az ilyen találkozókra 15 percet szoktak szánni, az államfő azonban „átlagon felüli” időt kapott. Ezt követően, a Szentatya Čaputová szűk családjával találkozik a palota zöldtermében.

A pápa és az államfő beszédet mondanak. Azon a rendezvényen, amely a hivatalos üdvözlő ceremóniát követi, körülbelül 500 meghívott vendég vesz részt a politikai és a társadalmi élet képviselői közül.

Ferenc pápa szeptember 15-ig lesz Szlovákiában. Pozsonyon kívül Kassára (Košice), Eperjesre (Prešov) és Sasvárra (Šaštín) is ellátogat. Találkozik a közélet, valamint a zsidó és roma közösségek képviselőivel is. Sasváron homíliával egybekötött szentmise szerepel a Szentatya programjában.”

Az ideiglenesen hazánkban állomásozott Ferenc pápa nem látogatott el sem a Karmelitába, sem a Sándor-palotába, nem találkozott sem Orbán, sem Áder családjával, nem álltak közösen mikrofon elé, Ferenc pápa amilyen gyorsan lehetett, letudta a szentmisét és elszállt Magyarországról. És a KDNP elnökével, Semjén Zsolttal sem beszélgetett, pedig ez utóbbi elmondhatta volna neki, hogy a barátja, Bayer Zsolt demens vénembernek, argentin marhának nevezte Ferenc pápát.

Ennyit arról, hogy kinek mekkora a szerszáma, és hogy ki milyen messzire tudja köpni a szotyola héját.