Párbeszéd nélküli színvonaltalanság?

A jobboldali véleményformáló értelmiség egyik legnyitottabb és legárnyaltabb gondolkodású képviselője – megjegyzem, fájóan kevesen vannak – úgy vélekedett a Facebookon, hogy talán abba kellene hagyni a rugózást Cseh Katalin és Berg Dániel esküvőjének feltételezett költségein. A maga részéről örül annak, ha egy fiatal pár élete fontos eseményének tekinti a házasságkötést, és méltó módon akarja megünnepelni. Nem kell mindenbe belekötni. (A nyitó kép forrása: felvidek.ma.)

A bejegyzésre kommentek tömege érkezett. Volt, aki egyetértett, a többség azonban inkább megütközött. Miért? Mit művelt az ellenzék Orbán Ráhel, illetve Mészáros Lőrinc menyegzőjével? Kölcsönkenyér visszajár. Fel kell hívnunk a figyelmet a rongyrázásukra, ne hagyjuk magunkat. Ez volt az egyik jellemző reagálásfajta. Többen sajnálkoztak azon, hogy ide jutott a közbeszéd színvonala. Másoknak ez, hogy úgy mondjam, nyolc nyolcvannyolc.

Kérdezheti a kedves hallgató, mit érdekel ez minket? Legyen ez a fideszesek belső vitája. Nagyon nem értek egyet. Ebben az országban két kör – mondanám, hogy szellemi kör, de ez egyes esetekben szédelgő feldicsérés lenne –, szóval két kör folytat önmagával két külön közéleti vitát, immár minimum másfél évtizede. Tisztelettel kérdezem, hogyan győzhetsz meg valakit arról, hogy Orbánnak mennie kell, olyan valakit, aki még ezt nem gondolja így, ha nem állsz szóba azzal a valakivel?

Pár éve egy időre elterjedt egy meglehetősen idétlen pólófelirat: „Nem szexelek fideszessel”. Oké, de beszélni azért kellene.