Parkba biciklivel tilos: 700 euró lehet a büntetés

Sokszor még a bécsiek sincsenek tisztában vele, hogy az osztrák főváros néhány parkjában nemcsak biciklizni tilos, de még tolni sem szabad a kerékpárt. Aki megszegi a szabályt, az akár 700 eurós büntetést is kaphat.

Nemcsak biciklivel végigtekerni, de még a kerékpárt keresztültolni sem szabad néhány híres bécsi parkon. Ilyen például a Schönbrunni Kastélypark, az Augarten, a Burggarten, a Volksgarten és a Belvedere parkja. A szigorú szabályon egyelőre nem akarnak enyhíteni, mert amikor még csak a biciklizés volt tilos a parkokban, sokan csak addig tolták a kerékpárjukat, amíg a parkőrök látóterében voltak, utána újra nyeregbe pattantak.

Mindegyik történelmi kert az UNESCO világörökség része, gondozásuk az Österreichische Bundesgärten feladata. Az egyik szakminisztériumhoz tartozó kertészet felel a Habsburgok egykori kertjeiért Bécsben és Innsbruckban.

A Schönbrunni Kastélyparkban, a Burggartenben, a Volksgartenben és a Belvedere parkjában nemcsak a drótszamarak nemkívánatosak, de semmilyen állatot sem szabad bevinni. Aki fittyet hány a tilalomra, az akár 700 eurós büntetésre is számíthat. A Schönbrunni Kastélynál egyébként naponta mintegy húsz biciklist figyelmeztetnek a parkőrök, hogy nem mehetnek be kerékpárral.