Pécs képzőművészeti tervei

A pécsi képzőművészet márkává válása és nemzetközi értékű kortárs kiállítások bemutatása is szerepel a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. kezelésében lévő két kiállítótér, a Pécsi Galéria és az m21 Galéria tervei között.

Pécs szeretne újra megjelenni Európa kulturális térképén, ezt segíti tanácsadóként az idehaza és külföldön is elismert két kurátor, Kozma Zsolt és Petrányi Zsolt is – tájékoztatta az újságírókat az örökségkezelő társaság, melynek új egység Fekete Vali vizuális művészeti vezetésével azon dolgozik, hogy markáns arculatot kapjanak a kiállítóhelyek, új lehetőségeket teremtve a helyi művészeknek. Fontos feladataként határozta meg pécsi alkotók külföldi bemutatkozásának segítését, hazai és nemzetközi együttműködési rendszerek kialakítását.

E célok megvalósításában közreműködnek majd az m21 Galéria művészeti tanácsadói: Kozma Zsolt független kurátor, az Inda Galéria művészeti vezetője (Brüsszel) és Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria kortárs gyűjteményének főosztályvezetője. A jövő év egyik kiemelkedő eseménye lesz a nyolcvanas évek undergroundját és a második nyilvánosság művészetét bemutató kiállítás.

Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere a sajtóeseményen kiemelte: a város messzemenően támogatja az m21 Galéria célját, hogy a kortárs pécsi képzőművészet márkává erősödvén folyamatosan és jól láthatóan jelenjék meg az ország számos pontján és persze külföldön is.

A közeli jövő eseményeiről: április 9-től két hónapig Fusz György keramikusművész, június végétől a Magyar az űrben (munkacím) kiállítást rendezik meg, amely a magyar űrutazás 40. évfordulója alkalmából, több mint száz olyan magyar képzőművészeti alkotásból mutat be válogatást, amelynek témája a világűr, legyen az festmény, szobor, videó-, hang-, vagy tárgyinstalláció, grafika, plakát, film vagy animáció. A kiállítás vezető kurátorai: Orosz Márton és Százados László.