Pegasus után bűn a demokrácia védelme?

Pár nappal a Pegasus-botrány nemzetközi kirobbanása után Catherine De Bolle, az Europol ügyvezető igazgatója és ifjabb Cyrus Vance, New York megye ügyésze arról írt véleménycikket, miként lehetséges, hogy azoknak az újságíróknak, civileknek, jogvédőknek a százait büntetik, akik csak a dolgukat teszik. Védik a demokráciát. Ez lenne a bűnük? – olvashatjuk a Politico portálon.

Rajtuk kívül az LMBTQ-közösségek, a családi erőszak áldozatai – mind-mind csak abban a menekülésben bízhattak, amit számukra a titkosított okostelefonok jelentettek. S ezentúl már ez sem nyújt menedéket, ezt is megkaparintják a bűnözők. A Pegasus bebizonyította, még a kormányok is eljátszották a becsületüket, miután a technológiai cégekben közvetítőjükre találtak.  Még nagyobb a baj, ha komputer-rendszerekbe, adathálózatokba bejutva, nagyszabású, a gazdaságot, az infrastruktúrát és a nemzetbiztonságot kockára tevő károkat okozhatnak. A kérdés azonban most már nem is az, hogy képesek-e vagy sem titkosítani ezeket az adatokat az okostelefonokon, hanem az, hogy mit tud vele kezdeni a komputertudomány – írják a két szerzőre reagálva a Politico hasábjain informatkai cégek vezetői és jogvédők.

Mert: a titkosítás rendszere valójában még nincs szabályozva. Ráadásul a szabályozott titkosítás egyértelműen a kormány szándékait fogja kifejezni, amit tekinthetünk olyan eufémizmusnak, amely a kormány számára lehetővé teszi a titkosított kommunikáció feltörését. Mert aligha lehet e tekintetben különbséget tenni, hogy ki a jó és ki a rossz fiú, akit meg lehet/meg kell hekkelni.

Ugyanakkor a Pegasus egyértelművé tette azt is, hogy nem minden kormány jó, és hogy a jó kormány is tud rosszul cselekedni.

A brit The Guardian megkésve ugyan, de az LMBTQ-tüntetéseket visszahozva ír arról, hogy miért követeli Karácsony Gergely miniszterek lemondását – legalább Varga Judit igazságügy-miniszerét – a Pegasus botrány kirobbanása után. Nem mellesleg a The Guardian egyike azon 17 újságnak, amelyik be volt avatva a Pegasus-projektbe és maga is nyomozásba kezdett a lehallgatási-megfigyelési botrány okán.

Az újság kifejezetten szkeptikus a magyar legfőbb ügyész által elrendelt Pegasus-nyomozás tekintetében, és úgy fogalmaz, kevesen bíznak abban, hogy lesz eredménye a vizsgálatnak.

Bár Karácsony Gergely feltehetően nincs rajta a kémprogram által megfigyeltek listáján, a cikk mégis emlékeztet arra, hogy a 2019-i főpolgármesteri kampányban egy olyan videót használtak ellene kiszivárogtatásul, amelyben az ellenzéken belüli megosztottságról beszélt. Karácsony elmondta, hogy fontos beszélgetésekre sem a telefonját, sem a laptopját nem viszi magával. Szerinte a mostani homofób törvény kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy elterelje a figyelmet a Pegasus-botrányról. Javasolja a főpolgármester, mindenki bojkottálja ezt a nevetséges referendumot!

Egyedülállónak és jó kezdeményezésnek tartja az uniós polgármesterek The Mayor EU portálja azt a magyar rendőrségi applikációt, amely hűségpontokat, méghozzá beváltható hűségpontokat ígér a sebességhatárt megtartó autósoknak. Erősítik ezzel ugyanis a vezetők felelősségérzetét. A személyi adatvédelmet pedig az garantálja, pontosabban kifogás nem érheti, mivel önkéntes az OBBPoint applikáció letöltése. Illetve a rendőrség azt ígéri, hogy nem őrzi/tárolja az adatokat. 

Magát a programot is dicséri az írás, mivel jól beméri a sebességkorlátozásokat. Ha valaki esetleg előzéskor túllépi a megengedett sebességet, nem bünteti, ha azonnal lassít. A 2020-i uniós statisztikák szerint Magyarországon egymillió lakosra 46 haláleset jutott, ami valamivel rosszabb az uniós átlagnál. Ugyanakkor az Európai Bizottság adatai szerint tavaly mintegy negyedével javult a halálozási arány az azt megelőző évekhez képest. A múlt 10 év statisztikáját alapul véve 39%-os csökkenést mértek a baleseti halálozásban. Az értékelés szerint ez egyrészt az alkoholfogyasztással szembeni zéró toleranciának, részben pedig a pandémia miatti forgalomcsökkenésnek köszönhető.

Meglehetősen egyoldalú írást közöl az Ukraina című, orosz szerkesztésű, igencsak megtévesztő portál Soros Györgyről és édesapjáról, Tivadarról. Viszontlátjuk benne azokat a mondatokat, amelyeket Putyin szájából épp úgy hallottunk, mint Orbán Viktoréból, azaz: „Soros menekültekkel akarja elárasztani Európát”. Életrajzi részletekbe is bocsátkozik a maga sajátos interpretációjában, s megállapítja hiteltelennek tűnő források alapján, hogy a kommunista rendszert azért cserélte le a milliárdos filantróp, hogy most a Soros-rendszer következzék…