Pénteken: robotok éjszakája Bécsben

Az európai robotikahét alkalmából a Fachhochschule Technikum Wien, az Innsbrucki Egyetem és a Steyrben található Profactor GmbH mellett a Bécsi Műszaki Egyetem is megnyitja a robotika-laborját az érdeklődők előtt. A november 25-én, délután négy órától éjfélig tartó robotok éjszakáján a TU Wien „Sehen für Roboter” kutatócsoportja mutatkozik be, amely Markus Vincze professzor vezetésével azt vizsgálja, miként látnak a robotok.

A kutatók most éppen a Hobbitot tesztelik, amely néhány éven belül nagy karriert futhat be háztartási robotként. Az idősödő társadalomban ugyanis hasznos képesség, hogy fel tudja szedegetni a földről az elejtett dolgokat. De hogyan ismeri fel a tárgyakat a Hobbit? Erre a kérdésre is választ kaphatnak az érdeklődők a TU Wien nyílt napján. Romeóval, a humanoid robottal pedig arról értekezhetnek, hogy mit jelent számukra a tér és a tárgyak. A beszélgetések eredményeként a kutatók a térnek egy olyan modelljét alkotják meg, amely egyszerre gépi és emberi.

Aki az elméletek helyett inkább a cselekvés embere, az egy víz alatti robotszimulátor segítségével maga is kipróbálhatja, milyen érzés a GIRONA500 víz alatti robot irányítása, amelynek már öt „izület” van a karján, és hogyan működik a Hobbit robot hattengelyes fogókarja.

A 10–15 évesek még a robotprogramozásba is belevághatnak: minden előismeret nélkül, néhány perc alatt autonóm mozgásra – például egy vonal követésére – taníthatják a Hedgehog (Sün) nevű mini robotot.

A részvétel a robotok éjszakáján ingyenes és nincs regisztrációhoz kötve.

(Lange Nacht der Roboter an der TU Wien, 1040 Bécs, Gußhausstraße 25.)