PISA-eredmények: sürgető a változtatás

Csapó Benő egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézet és az MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport vezetője, a MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának tagja arról beszélt, hogy a magyar diákok tudásának nem csupán a mennyiségével, hanem a minőségével is súlyos gondok vannak. Ráadásul továbbra is jelentősek az iskolák közötti különbségek, ami a magyar iskolarendszer rendkívüli szelektivitásának egyik indikátora. (Előadása 14 perc 4 másodperces kezdettel látható a videón.)


Steklács János, a Pallasz Athéné Egyetem professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hónapokban több publikáció is született a romló magyar PISA-eredményekről, amelyek az olvasás, szövegértés szempontjából is lesújtó adatokat mutatnak. (Előadása 1 óra 8 perces kezdettel látható a videón.)


Csíkos Csaba, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense a legutóbbi PISA-felmérés matematikai eredményeit értékelte. Eszerint a magyar diákok átlagos teljesítménye e téren elmaradt az OECD-országok átlagától. (Előadása 1 óra 55 perces kezdettel látható a videón.)


Korom Erzsébet, a Szegedi Tudományegyetem docense arról beszélt, hogy miként változott a természettudományos műveltség értelmezése az eddigi felmérések során; milyen tudáselemek, témák kerültek előtérbe, hogyan változott a felmérések módszertana. (Előadása 2 óra 35 perces kezdettel látható a videón.)

 

 

Kijöttek a PISA-eredmények: rosszabbak, mint valaha