Puskás Ferenc – Melbourne

Az egykori diadal mámora megmaradt az ausztráliai görögök emlékezetében, s 1988-ban meghívták Puskást Melbourne-be, a csapatukhoz.

A szoboravatáson mintegy háromszázan vettek részt, kinn élő magyarok és ausztrál futballbarátok egyaránt. Az eseményen jelen volt Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, és az ausztrál szenátus elnöke, Bruce Atkinson  is. A rangos vendégek a helyi szervezőkel együtt leplezték le a bronzalakot, Domonkos Béla szobrát, a felcsúti Puskás Akadémián álló alkotás mását. Ennek „átültetését” a világ túloldalára a magyar, a helyi kormány és mások segítsége mellett elsősorban egy második generációs ausztráliai magyar üzletembernek, Robert Beltekynek köszönhetik a földrész és a világ Puskás-rajongói.

Az ausztrál média a szoboravatás kapcsán megszólaltatta Ange Postecoglou szövetségi kapitányt is, aki a válogatottal 2016-ban – hatalmas sikerként – megnyerte az Ázsia-bajnokságot. Ő is „Öcsi bácsi” tanítványa volt a South Melbourne-nél, és az interjúban, amelyet a Nemzeti Sport ismertetett, elmondta: „Már elmúlt hatvan, amikor hozzánk került, de a bal lábával még akkor is azt csinált a labdával, amit csak akart. Nyugodt edző volt, nem idegeskedett, a higgadtsága átragadt a játékosokra, akiket azzal küldött ki a pályára, hogy menjetek, élvezzétek a játékot, játsszátok azt, amit tudtok. A taktikája nagyon egyszerű és világos volt: támadni és gólt lőni.”

Köszönöm a fotókat Leslie (Laci) Pató barátomnak. (A szerző)