Rátz Tanár Úr Életműdíj – pedagógusok kitűnő bizonyítvánnyal

Huszonegyedik alkalommal ma adták a Rátz Tanár Úr Életműdíjat az általános és középiskolákban oktató azoknak a tanároknak, akik kitűnnek a matematika, a fizika, a kémia és a biológia tanításában, a tantárgyak népszerűsítésében és a tehetséggondozásban, társaik számára pedig példaképéül állíthatók.

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében megrendezett díjátadón nyolc tanár vehette át az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért Rátz Lászlóról elnevezett díját. A kitüntetést és a vele járó – személyenként másfél millió forint pénzjutalmat – az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon által létrehozott alapítvány kuratóriuma évenként ítéli oda a legérdemesebbeknek.

A világban, amelyben élünk a technológia gyors ütemű fejlődésének köszönhetően az információ elképesztő sebességgel terjed és bárki számára pillanatok alatt elérhető. Nagy kérdés azonban, hogy a gyerekek, akik bár ebben az új világban digitális bennszülöttként élnek, mit kezdenek ezzel a rengeteg információval, hogyan választják ki közülük a valódit és a megbízhatót.

Rátz László 
(Sopron1863április 9. – Budapest1930szeptember 30.)
Budapesti Evangélikus Főgimnázium matematika-fizika szakos tanára.

Ezt a tudást, amire alapozva később döntéseket hoznak a fiatalok, az iskolában a pedagógusoktól kapják meg. A Rátz Tanár Úr Életműdíj immár 21. éve azon kiemelkedő természettudományos tárgyakat oktató tanárok munkájára hívja fel a figyelmet, akik a tudásukkal és pedagógiai érzékükkel széles látókörű felnőttekké nevelik diákjaikat.

Ma a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében megrendezett ünnepségen az életművükért díjazott pedagógusok elmondták: az elmúlt évek során szembetűnővé vált, milyen kiemelkedő jelentőségű, hogy a gyerekek, fiatalok megtanulják az alapvető természettudományos tényeket, hogyan tudunk a statisztika által adatokat értelmezni és rendszerezni, mi történik pontosan az éghajlatváltozás miatt a környezetünkkel. Ezek azok az alapok, amikhez a diákok később visszanyúlnak, amikor hasonló jelenséggel találkoznak és ezek azok az információk, amik a felnőtté válásuk közben segítik őket a világban való eligazodásban.

„A mi feladatunk az, hogy megmutassuk és elismerjük a természettudományos tárgyakat oktató azokat a pedagógusokat, akik hivatástudatukkal nemzedékek jövőjére vannak pozitív hatással. Szeretnénk egyúttal példát mutatni a gazdasági szereplőknek is, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák az oktatást, hiszen az igazi befektetés a magyar gazdaság számára a tudásban rejlik, a tudás átadásának kulcsa pedig a pedagógusainkban” – mondta el Kroó Norbert, professzor, akadémikus, az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriumának elnöke.

A Rátz Tanár Úr Életműdíjat az ország bármely általános vagy középiskolájában tanító vagy ott tanított pedagógus megkaphatja. A díjazottak a reál tantárgyak oktatási színvonalának emeléséért dolgoznak, diákjaik sikeresen szerepelnek országos tudományos versenyeken, az oktatás mellett rendszeresen továbbképzik magukat, tájékozottak az adott tudomány területén elért eredményekről, gyakran tankönyvek és szakmai folyóiratok szerzői.

Az idén kitüntetett pedagógusok:

  • Csahóczi Erzsébet, ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola
  • Kovács István, Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola
  • dr. Vankó Péter, BME Fizikai Tanszék
  • Pápai Gyuláné és Pápai Gyula, Babos József Általános Iskola, Fertőd /Soproni Szakképzési Centrum, Vas- és Villamosipari Technikum, Sopron
  • Fodor Erika, ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium
  • Sarka Lajos, Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
  • Dr. Molnár Katalin, ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium
  • Horváth Zsolt, Gödöllői Református Líceum Gimnázium

A maival együtt eddig összesen 168-an részesültek Rátz Tanár Úr Életműdíjban, amiről ezen a linken olvashat részletesen.