Régi idők karácsonyai az Országos Széchényi Könyvtárban

Óriási, nyitogatható adventi naptár, diafilm-kuckó és apró ajándékok várják azokat, akik az adventi időszakban ellátogatnak az Országos Széchényi Könyvtárba. A XX. századi karácsonyaink – adventi körkép című kiállítás kultúra- és társadalomtörténeti szempontból mutatja be, miként formálódtak az ünnepi szokások a világháborúk, válságok és politikai változások idején. (Nyitó kép: karácsonyi képeslap, anno 1902.)

A tárlaton karácsonyi tematikájú diafilmes válogatás látható míves ábrázolásmóddal és a fantáziavilágot inspiráló grafikai munkával, ennek megfelelően Weöres Sándor: Suttog a fenyves és a Száncsengő című művei is megelevenednek. A tárlat múlt századi képeslapokkal, plakátokkal, valamint a könyvtár munkatársainak személyes családi karácsonyi fotógyűjteményeivel egészül ki.

A falakon évtizedes bontásban jelennek meg a régi ajándékok, játékok, a korra jellemző érdekességek. A kiállítótereket a karácsonyhoz köthető tárgyak, régi irattartók kötik össze, utóbbiak apró ajándékokat rejtenek, a könyvtár ezzel is kedveskedi látogatóinak.

A kiállított diafilmekből rendszeresen (hétköznaponként délután három órától) vetítéseket tartanak. A vetítés ingyenes, de javasolt a részvétel bejelentése ezen a címen.


A kiállítás 2020. január 10-ig látogatható az Országos Széchényi Könyvtárban (Budavári Palota, F-épület, Ars Librorum és Manuscriptorium (VI. szint).