Népi szolidaritás: ennivaló a magyarországi éhezőknek

A múlt évek eredményét is túlszárnyalva, jó 72 ezer kilogramm tartósélelmiszer- és tisztítószer-adományt gyűjtött a Magyar Vöröskereszt a Tescóval közös, kétnapos akcióján. A humanitárius szervezet a mostani adományokból igyekszik ellátni országszerte a rászoruló családokat a téli időszakban.

A Magyar Vöröskereszt a Tesco üzleteiben kérte a vásárlókat, hogy tegyenek eggyel többet a kosarukba a legalapvetőbb élelmiszerekből, valamint tisztító- és tisztálkodási szerekből. Az idén egy lista is segítette az adományozni vágyók döntését, akik a tárgyi felajánlások mellett anyagilag is támogathatták a rászorulók téli ellátását.

A kétnapos gyűjtés alatt a legnagyobb hazai humanitárius szervezet összesen 71 577 kilogramm adományt gyűjtött össze, 3000 kilogrammal többet, mint tavaly. A hétvége alatt országosan 380 vöröskeresztes munkatárs és 1353 önkéntes fogadta és rendszerezte a vásárlók hozzájárulásait az áruházakba kihelyezett gyűjtőpontokon. Sokan pénzt (is) adtak: 893 ezer forint gyűlt össze a szervezet számára. A voroskereszt.hu oldalon is várták a támogatásokat; a múlt hétvégén gyűjtött pénzt a Magyar Vöröskereszt a Gyermekszáj Étkeztetési Programjának finanszírozására fordítja majd.

A legtöbb (8320 kg) élelmiszert Pest megyében gyűjtötték; az áruházak számát tekintve Győr–Moson–Sopron megyében adakoztak a legtöbbet az emberek (1052 kg); Zala (1027,5 kg), Vas (1004 kg) és Somogy megyében (930 kg) is átlagon felüli mennyiségű felajánlás érkezett, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a perselyes gyűjtés teljesített kiemelkedően.    

A készletekből a Magyar Vöröskereszt dolgozói élelmiszer-csomagokat készítenek, hogy a megyei és területi szervezetek még az ünnepek előtt eljuttathassák rászorulóknak. A Gyermekszáj Étkeztetési Program egész télen várja a felajánlásokat.