Éles üzemben is kiválóan teljesített a távoli torony

Három napon át, december 9–11. között a távoli toronyból (Remote Tower) irányították a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér le- és felszálló-forgalmát a HungaroControl légiforgalmi irányítói. A berendezés eddig még nem üzemelt ilyen hosszú ideig folyamatosan.

A vállalat két éve készült el a helyszíntől független repülőtéri irányítást biztosító Remote Tower fejlesztésével, ezáltal a hasonló méretű légikikötők közül a budapesti a világelső, ahol ez az újszerű megoldás alkalmazható.

A virtuális torony lényege, hogy a légiforgalmi irányítók a repülőtértől távoli központból láthatják el feladataikat úgy, hogy a reptéri torony panorámaképe, valamint a két futópálya külön-külön, teljes hosszában láthatóvá válik a helyszínre telepített harminc kamerának, a szupergyors adatkapcsolatnak és egy monitorokból kiépített óriási kijelzőfalnak köszönhetően. A megoldásnak számos előnye van a hagyományos toronnyal szemben: a kameraképek nagyíthatók, a gurulóutakon mozgó járatok fölött megjelenített címkéből leolvasható a hívójelük és sebességük, az infra-kameráknak és egyéb érzékelő berendezéseknek köszönhetően pedig sötétben vagy rossz látási viszonyok között is tiszta kép jelenik meg az irányítók előtt. Emellett a Remote Tower számos további fejlesztési lehetőséget és előnyt is magában rejt: általa akár több repülőtér le- és felszálló forgalma irányítható egyidejűleg, egyetlen központból.

A ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér irányítótornya földi felderítőrendszerének szoftvercseréje miatt december 9–11. között a magyar légiforgalmi szolgálat munkatársai a virtuális toronyból irányították a budapesti légikikötő le- és felszálló forgalmát.

A szakmai tapasztalatokat ekként összegezte Menráth Gábor, terminálirányítási osztályvezető: „Hazánk az elsők között fejlesztette ki a helyszíntől független repülőtéri irányítást szolgáló Remote Towert, amelynek háromnapos éles üzeme mérföldkő a társaság életében. A most szerzett tapasztalatok segítik a további fejlesztéseinket”.

A HungaroControl távoli tornya iránt világszerte számos partner társaság érdeklődik.