Rekordot döntött tavaly a hazai könyvkiadás

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) és a Tárki közös felmérése alapján száz magyarból 31 több időt szánt olvasásra tavaly, mint a járványt megelőző évben. A növekvő olvasási kedv hatással lehetett a kiadott művek számának emelkedésére: 2010 óta tavaly jelent meg a legtöbb könyv (14 700), ugyanakkor a példányszámok évek óta csökkennek – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) „A könyvkiadás jellemzői” című elemzéséből.

Az Európai Könyvkiadók Szövetségének (Federation of European Publisher – FEP) felmérése alapján az online válaszadók szerint a covid19-járvány miatti bezártság növelte az olvasási kedvet, a világ népességének harmada több könyvet olvasott tavaly, mint az előző évben. Hazánkban az MKKE és a Tárki közös felmérése alapján ez az arány 31 százalék. Az itthoni könyvkiadásban évek óta megfigyelhető, hogy a kiadók egyre több könyvet adnak ki, ám egyre csökkenő példányban, szükség esetén többszöri utánnyomással. A kiadott művek száma 2010 óta 12–14,7 ezer között alakult, 2020-ban volt a legmagasabb (14,7 ezer).

A könyvek nagy többsége jellemzően az év végén, a karácsonyt megelőző időszakban jelenik meg, tavaly az utolsó negyedévben csaknem ötezer új művet kínáltak. A járvány előtt a példányszám tekintetében a II. negyedév volt a legerősebb – a tankönyvkiadás és a könyves fesztiválok okán. Az ebben az időszakban megjelent könyvek példányszáma 2017–19-ben az éves kiadott mennyiség harmada, 10–11 millió kötet volt. Tavaly, a világjárvány miatt a 28 millió példány több mint harmada az év utolsó negyedévében jelent meg a statisztikában.

A kiadott könyvek között 2020-ban a legnagyobb részarányt (33%) a szakirodalmi könyvek, 27 százalékát a szépirodalmi, hetedét a tankönyvek, 13 százalékát az ifjúsági és a gyermekirodalmi művek adták. Három év óta a szépirodalmi könyvek példányszámát csökkenő, az ifjúsági és gyermekirodalmiakét emelkedő szám jellemzi.

Tavaly a megjelent összes mű 90 százaléka magyar, 2,7 százaléka angol, 0,9 százaléka német nyelvű volt. A kiadványok 70 százalékának szerzője magyar nemzetiségű volt, az amerikai szerzők aránya 10, az angoloké 5,1, a németé 3,5 százalék volt. A legnagyobb példányszámú (egyszeri megjelenésre jutó) kiadott könyvek magyar szerzők szerinti listáján 2017 óta három, százezer példányszám feletti kötet található, ezek Arany János Toldi (140 000), Száraz Miklós György Fájó Trianon (120 000) és Frei Tamás Bábel (120 000) című kötetei.