Rémálom a senki földjén fegyveres kopaszokkal

Most viszont már felfegyverkezve lesi a terepen, hogy érkeznek-e idegenek. Hirtelenjében egy egész kontinenst védelmez, így látja ezt ő és Toroczkai is. A költségeket a járási hivatal állja. De van egy 18 fős, önkéntes polgárőrség is. Mind a két egység 24-órás bevetésben dolgozik, a cél az, hogy felkutassák és elfogják a menekülteket, majd áttegyék őket vissza, Szerbiába. A kérdés csupán az, meg lehet-e oldani szögesdróttal, embervadászattal ezt a nagy európai gondot, mindenféle emberiességet mellőzve?

Toroczkai azt mondja, nem akarnak a térségben német állapotokat, ő a jog és rend pártján áll, gyűlöli a káoszt. A hasonszőrűek mostanság nyeregben érzik magukat, amikor terror dúl a földrészen. Az elöljáró boldog, hogy szinte kizárólag a merényletekről esik szó, és nem arról, hogy mi történik Magyarországon. A kormány megszigorította az ellenőrzést a határon, ugyanakkor megvonta a zsebpénzt a menekültektől.

Olyanokat is kitoloncolnak, akiket már a 8 kilométeres sávon túl fognak el. Sok befogadó központban nincs többé vacsora. A röszkei ideiglenes táborba újságírók csak úgy nem léphetnek be, a hatalom megpróbálja eltitkolni a közvélemény elől az ottani állapotokat. És a múlt hónap eleje óta kétszer annyian érkeznek, mint annak előtte. Toroczkai viszont azt kérdezi, mi keresnivalójuk van Magyarországon? Embere pedig azt állítja, hogy ő nem bánt senkit, puszta kézzel fogja el a menekülteket.

A Reuters hírügynökség szerint két meglepő kijelentés is van abban az interjúban, amelyet Szijjártó Péter tegnap adott az Indexnek. Az egyik az, hogy Oroszország aligha támadja meg bármelyik NATO-tagot, jóllehet például Lengyelország a balti államokkal együtt attól tart, hogy ellenséges orosz katonai akció célpontja lehet. Épp ezért a szövetség vezetői a múlt hónapban úgy állapodtak meg, hogy egységeket vezényelnek a térségbe és szigorítják a légi és tengeri ellenőrzést.

A jelentés megjegyzi, hogy az Orbán-kormány a Roszatomnak adott megbízást Paks bővítésére és pragmatikus kapcsolatokat szorgalmaz Moszkvával.

A másik, amivel Szijjártó meghökkentette a világot, azaz: ő nem lát antidemokratikus fejleményeket Törökországban, miközben a NATO-szövetségeseket idegesíti az a lendület, amivel Erdogan a puccs óta lecsap a hadseregre, az igazságszolgáltatásra, a civil szférára és az oktatásra. A beszámoló megemlíti, hogy a magyar politikus előzőleg terrortámadásnak minősítette a török államcsínykísérletet.

Az osztrák Der Standard úgy ítéli meg, hogy a letelepedési kötvények gyakorlatához az elmúlt három évben kezdettől fogva hozzátapadt az átláthatatlanság és a korrupció. Most éppen az a gond, hogy ha minden igaz, 134-en úgy kaptak tartózkodási engedélyt, hogy nem vették meg hozzá – 300 ezer euróért – az értékpapírokat. A lehetőséggel főként gazdag kínaiak, oroszok és vietnamiak élnek. Mostanáig 3649-en szerezték meg a jogot, hogy Magyarországon éljenek. A belügyminisztérium nem gondolja, hogy ezek az emberek biztonsági kockázat lennének, a bírálók szerint azonban nagyon is, hiszen mindenki jöhet, akinek van pénze. És akkor még ott van az, hogy a magyar sajtó szerint az üzleten szépen keres Rogán Antal, a populista Orbán Viktor kabinetfőnöke, valamint Habony Árpád, a nem hivatalos tanácsadó.

Az amerikai Bloomberg hírügynökség azzal számol, ha Nagy-Britannia eljut odáig, hogy ténylegesen is kilépjen az EU-ból, akkor kb. 600 ezer uniós vendégmunkásnak kell távoznia, ám a szigetország megfizeti majd az árát. Az elemzés úgy gondolja, hogy főként a kevésbé képzett emberek kényszerülnek venni a kalapjukat, annál is inkább, mert a közvélemény nagy része is amellett van, hogy ők menjenek.

A bankárok és számítógépes programfejlesztők ugyanakkor megtalálják a módját, hogy maradjanak, rájuk nagy szükség van. Őket várhatóan a brit kormány is marasztalni fogja, ellenben szabadulni igyekszik a vízvezeték-szerelőktől és a pincérektől. Köztük várhatóan aránytalanul nagy számban lesznek magyarok is. Csak éppen nem lesz kivel helyettesíteni őket, mert a gazdaság nem tud majd többet fizetni, hogy hazai erőkkel töltse be ezeket az állásokat. Tehát, hogy legyen, aki elviszi a szemetet, söpri az utcát és kiszolgálja az éttermekben a vendégeket. Márpedig a lakosság ezt a helyzetet az életszínvonal romlásaként éli majd meg, már ha egyáltalán veszi magának a fáradságot, hogy elgondolkozzon azon, hirtelen miért lett kevésbé komfortos az élete.