Rendes magyar ember csak annyit tankol, amennyire szüksége van

„Felelős fogyasztói magatartásra van szükség a jelenlegi piaci helyzetben ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag” – írta közleményében a MOL. „Ha mindenki csak annyit tankol, amennyire szüksége van, akkor lesz elegendő üzemanyag az országban” – tette hozzá.

Jó tanácsokkal teli a padlás. Nem ma kezdődött, de még csak nem is tegnap. 2013 márciusában, amikor keményen havazott és járhatatlanok voltak az utak, a Pintér Sándor vezette belügyminisztérium sms-ben azt tanácsolta az autósoknak, hogy akinek kifogyott a benzinje, üljön át egy másik autóba.

A mostanihoz képest boldog békeidők voltak, akkor még nem esett vissza a külföldi import, a régió több finomítója teljes kapacitással működött, és a Barátság vezetéken sem szünetelt a kőolajszállítás.

Kormányunk azóta is mindent elkövet, hogy figyelmeztessen, ne költsük hebehurgyán, fölöslegességekre a pénzünket, inkább osszuk be jól a jövedelmünket, és akkor jut majd mindenre. 2020. április közepén az Állami Számvevőszék elnöke, az amúgy havonta 5 millió forintnál is többet kereső Domokos László adott hasznos tanácsokat a családoknak. Pénzt sem kért érte, ingyen osztotta az észt. Azt üzente a magyar családoknak, hogy költsenek kevesebbet, mint amennyi a jövedelmük, a többit pedig tegyék félre. Az sem baj, üzente akkor Domokos elnök úr, ha minden családban van egy pénzügyminiszter, aki beosztja a pénzt, kezeli a kiadásokat és a bevételeket.

Az idén, már az energiaválság idején, szintén nem maradtunk jó tanács nélkül. Font Sándor képviselő azt javasolta a magyar embereknek, hogy ne mossanak minden nap, elég, ha csak ötnaponta megy a mosógép, mert ezzel áramot takaríthatnak meg. Font úr nyilván abból a feltevésből indult ki, hogy az emberek szórakozásból mosnak, mert unják a televíziók műsorait, közös családi programokhoz nincs kedvük, marad szabadidős elfoglaltságként a mosás.

Most meg itt van nekünk a MOL tanácsa, hogy csak annyit tankoljunk, amennyi szükséges. Nyilván komoly felmérések előzték meg ezt a figyelmeztetést, olyan kutatások, amelyek azt mutatták, hogy a magyar emberek többet tankolnak, mint amennyire szükségük van. Akadnak olyanok, akiknél életforma a tankolás, másoknál rögeszmévé vált, hogy miután reggel felébrednek és végiggondolják a napjukat, úgy döntenek, hogy önmaguk kényeztetésére megérdemelnek egy jó kis tankolást.

Különösen a fiatalok körében, valamint az idősebbek és a középkorúak között lett divatos a tankolás. A legtöbben este tankolnak, de sokan vannak, akik inkább a nap más szakában vásárolnak üzemanyagot. Talán már nincs messze az idő, amikor a gyereknek vagy a nagymamának benzint, esetleg gázolajat vesznek a születésnapjára. „Lepje meg szeretteit üzemanyaggal” – szólnak majd a karácsonyi hirdetések.

De félre az iróniával: ennél már az is jobb lett volna, ha a MOL azt tanácsolja az embereknek, hogy akinek kifogyott benzinje, keressen fel egy másik kutat. Ott sem fog kapni, de így legalább biztosan nem tankol többet, mint amennyire feltétlenül szüksége van.