Rendőrnőből biztos úr – San Francisco évtizedek óta támogatja a nemváltást

Csak az áprilisi magyar választás “népszavazási kérdéseit” megfogalmazók meg ne tudják! Stephan Thorne, a San Franciscó-i rendőrség őrmestere hosszú ideig rendőrnőként szolgálta gyönyörű városát. Feltehetően a természet fintoraként született nőnek, ám a „gyengébb” nem tagjaként már serdülőkorától nem érezte jól magát. Mégis évtizedeknek kellett eltelnie ahhoz, hogy Thorne őrmesternő 1993-ban, csaknem évtizeden át tartó autós őrjáratozás után San Francisco utcáin, hormonkezelésnek vethesse alá magát. A fokozatos gyógyszer-adagolásnak köszönhetően mind férfiasabbá vált, mígnem orvosai, pszichológusai is elérkezettnek látták a pillanatot, hogy műtőasztalra fekhessen. (A bal oldali kép forrása: Bay Area Reporter.)

(A commons.wikimedia.org nyitó képéhez: Heather Fong rendőrfőnök (balra), az SFPD, azaz a San Francisco-i rendőrség első női, leszbikus rendőrfőnöke. Theresa Sparks (középen, egykor férfi), a San Franciscó-i Rendőri Bizottság elnöke, egy szexjáték-kiskereskedelmi vállalat vezérigazgatója és transznemű nő. Stephan Thorne őrmester (jobbra, volt nő), a San Francisco-i rendőrség első, transznemű tisztje; írásunk róla szól.)

Csakhogy a meglehetősen csekély rendőri fizetésből nem futotta volna a sok tízezer dolláros operációkra: a véres-fájdalmas átalakulás/átalakítás ugyanis egy vagyonba, 77 000 dollárba kerül – ha nőből faragnak férfit. Férfiból nővé átoperálás sokkal olcsóbb, mindössze 37 ezer dollár.

A San Franciscó-i városatyák azonban szeretik rendőrségüket, rendőreiket, és elhatározták: a költségvetésből hozzájárulnak Thorne őrmester nemváltásához. A szexuális szabadság amerikai fővárosa újólag bebizonyította nyitottságát és szolidaritását a (nemi) kisebbségek iránt. A kaliforniai metropolisz már 1995-ben törvényt hozott „a nemi alapon való diszkrimináció tilalmáról”.

A város cégeit, üzleteit, intézményeit is kötelezték, hogy ugyanolyan szociális szolgáltatásokban részesítsék az azonos nemű „házaspárokat”, mint amilyenek a heterókat eleve megilletik.

Némely kanadai tartomány, továbbá Hollandia és Dánia után San Francisco az első olyan város, amely önkormányzati pénzből finanszírozza az alkalmazásában állók nemváltásának költségeit. Emberjogi aktivisták évekig küzdöttek ezért a lehetőségért. Frisco 37 ezer közalkalmazottjából eddig 12 fedte föl transzszexualitását. Mindannyian ígéretet kaptak főnökeiktől, hogy személyenként legföljebb 50 ezer dollár támogatást kapnak az életüket egyszer s mindenkorra megváltoztató beavatkozásokra.

A megkötés csupán annyi, hogy az átalakításra váróknak legalább egy éve kell a város szolgálatában állniuk. A helyi önkormányzat, nagyvonalúsága ellenére sem szeretné „műtőelőtérré” változtatni a hivatalokat. Becslés szerint 15 ezer transzszexuális nő és férfi él San Franciscóban; műtétre többségük anyagi okból nem vállalkozik. Sokak pedig nagyon jól érzik magukat a bőrükben így is.

(Az ám, a fenti írás a Kiskegyedben jelent meg: 21 esztendővel ezelőtt.)