Roma holokauszt: Európa az áldozatokra emlékezik

Európában minden évben augusztus 2-án emlékezünk meg a roma holokausztról. Az emléknap közeledtével Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Věra Jourová, a Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke és Helena Dalli, az egyenlőségért felelős uniós biztos nyilatkozatot adott ki, melyben kijelenti:

Cigánygyerekek a birkenaui haláltáborban.

Ma fejet hajtunk a roma holokauszt európai emléknapja alkalmából. Tisztelettel adózunk a holokauszt több százezer roma áldozatának, és újból megerősítjük a romák egyenlősége, társadalmi befogadása és részvétele iránti elkötelezettségünket és erőfeszítéseinket. Európaiként közös kötelességünk emlékezni a romák üldöztetésére, nem feledve, hogy fel kell lépnünk a közösségüket hosszú ideje sújtó hátrányos megkülönböztetés ellen. A gyűlöletnek, a faji indíttatású erőszaknak és az etnikai profilalkotásnak nincs helye az Európai Unióban, mely az alapvető jogok iránti tiszteletre épül.”

Az EU újabb támogatást nyújt a tagállamoknak alapvető eszközök, gyógyszerek és felszerelések szállításához


Az Európai Bizottság 14 millió eurót meghaladó összegben további pénzügyi támogatást ad hat uniós tagállamnak a szükséghelyzeti támogatási eszköz mobilitási csomagjának forrásaiból covid19-oltóanyagokkal kapcsolatos felszerelések és koronavírus elleni terápiás készítmények szállítására. Ez a 14 millió euró hozzáadódik ahhoz a tavaly óta folyósított 150 millió euróhoz, melyet az EU alapvető gyógyászati eszközök, készítmények és felszerelések szállítására bocsátott rendelkezésre.

A mobilitási csomag révén folyósított támogatásnak köszönhetően eddig összesen több mint 1000 szállítmány jutott el a célországokba légi úton, 500 pedig közúton, illetve vízen.