Ön tudja, hogyan írják helyesen: jacht?

(Szerző: Selmeci János) Judit mindig egy általános iskolában akart tanítani, László pedig már gyerekként is arról álmodozott, hogy egyszer kormányközeli építőipari vállalkozó lesz.

Judit és László nem ismerik egymást, de közös bennük, hogy az év elején nagy döntésre jutottak. Judit elhatározta, hogy férjével saját lakásba költözik, László pedig kinézett magának egy 50 méter hosszú, olasz gyártmányú luxusjachtot. 

Judit a férje mellett a szüleit is beavatta terveibe, pontosan tudta, hogy családi segítség nélkül nem fogják képesek otthagyni az albérletet. László – aktatáskájában egymilliárd forintnyi előleggel – egyedül ment el a jachtgyártó cég olaszországi gyárába; ő a kisebb pénzügyi döntéseket egyedül szokta meghozni.

Az elképzeléseik is sokban különböztek. Juditék egy szolid, 55-60 négyzetméteres, két és fél szobás lakásra vágytak, ahová első gyermekük még biztonsággal megszülethet, ha egyszer az anyagi lehetőségeik megengedik majd, hogy gyermeket vállaljanak. Szerettek volna erkélyt és légkondíciónálót is, de ezeket egymás között viccesen „luxusigényekként” emlegették.

László luxusigényei közé az egyedileg kialakított külső tér, illetve a jacht első szintjére tervezett medence tartozott.

Sajnos a koronavírus-járvány után felpörgő infláció, illetve a hitelfelvétel körüli kálvária megnehezítette Juditék dolgát. Egész életükben közalkalmazottként dolgozó szülei csak néhány millió forinttal tudták segíteni lányukat, kiderült, hogy a vártnál alacsonyabb összegű lakásthitelt tudnak csak felvenni, a babaváró mellett így még egy baráti kölcsönre is szükségük volt, hogy meg tudják vásárolni azt a 45 négyzetméteres, kétszobás, erkély nélküli lakást Csepelen. László jachtja is tíz százalékot drágult, mire Olaszországba ért, de szerencsére pont volt elég plusz pénz a hátsó zsebében.

Judit és férje pedagógusok, az egyetem első évében ismerkedtek meg. Judit már kislányként tudta, hogy egy általános iskolában szeretne tanítani, László pedig már gyerekként is arról álmodozott, hogy egyszer kormányközeli építőipari vállalkozó lesz.

A lakás-, illetve jachtvásárlás óta eltelt félévben Judit férje otthagyta az állását, szeretett diákjai helyett most banki alkalmazottaknak tart kommunikációs képzéseket, hogy Judittal tudják fizetni a lakásra felvett hitelt.

Judit egyébként magyartanár, ezért Google-keresés nélkül is tudja, hogyan kell helyesen leírni azt a szót, hogy luxusjacht. Lászlónak viszont már két ilyen hajója is van, még nem tudta eldönteni, hogy melyikre hívja meg jövő héten a külügyminisztert.