Érszűkület-ellenőrzés: két lábbal az igazi

Hetedik alkalommal az idén rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság az érszűkület napot az európai PAD and Vascular European Days kezdeményezés részeként. Közismert, hogy világszerte sok embert érint a magas vérnyomás, illetve e betegség számos szövődménye. (Nyitó illusztrációnk forrása: perimed.fr)

Magyarországon rendkívül sok az érszűkület miatt végzett alsóvégtagi amputáció, négyszázezernél több (!) honfitársunk a perifériás verőérbetegség (ismertebb nevén az érszűkület) áldozata. A sebészi beavatkozások jórészt elkerülhetők lennének – megfelelő életmóddal és a betegség korai felismerésével, idejében megkezdett kezelésével.

A nemzetközi kampány az idén kiemelt figyelmet fordít az érbetegségek egyik fontos kockázati tényezőjére, a magasvérnyomás-betegségre. Az e kórban szenvedők száma Magyarországon mintegy 3,5 millióra rúg; az érszűkületben szenvedők 30–80 százaléka magasvérnyomás-betegségben is szenved.

Az érszűkület legfontosabb kockázati tényezői: az életkor, a dohányzás és a cukorbetegség, továbbá: kialakulásának kockázatát a túlsúly, a mozgásszegény életmód, és a magasvérnyomás-betegség is növeli. Mivel az erek károsodása nemcsak egyes szervekben, hanem a testen belül bárhol kialakulhat, azokat a magasvérnyomás-betegségben szenvedőket, akiknél kimutatható az érszűkület, akár agyi érkatasztrófa (sztrók – gutaütés, szélütés), szívinfarktus és valamilyen vesebetegség is érheti.

Az alsóvégtagi érszűkület alattomos módon sokáig tünetmentes, rejtve maradhat, ezért fontos a célzott szűrővizsgálatok elvégzése! A lábon észlelhető pulzusok tapintása mellett, a boka–kar-indexmérés segíthet a korai felismerésben.

A rendezvény szervezői március 19-én 11–17 óra között az ország öt helyszínén várják majd a résztvevőket. A hasznos orvosi tanácsok mellett, tájékoztató kiadványokkal, kockázatfelmérő tesztekkel, boka–kar-index-méréssel, valamint önvérnyomásmérés-oktatással, és pulzusönvizsgálat-oktatással is várják majd az érdeklődőket.