Az újságíró archívumából – szigorúan őrzött nyaralók

Bár szokatlanul eseménydús a nemzetközi politika, a nyár azért (is) van, hogy még a politikusok is elvonuljanak rövidebb-hosszabb időre pihenni. Elvégre ők is emberek, és ugyancsak jól érzik magukat ingujjra vetkőzve, rövidnadrágban, netán fürdőruhában családjuk, gyerekeik, unokáik körében, távol a protokollfőnökök szigorú tekintetétől és a világ zajától. Igaz, sokuk még ezekben a napokban sem képes teljesen elbujdosni, a kíváncsi sajtó a legrejtettebb nyaralók, hétvégi házak közelében tanyázik egy kis szenzációt remélvén. A Mai Nap külpolitikai rovatában dolgozó kollégáimmal és egyik külföldi tudósítónkkal (Alaksza Tamás, Halmai Katalin, Lukács Teréz, Trenka Erika, Naftali Kraus) – természetesen előzőleg az adott személy hazájában érdeklődvén – terjedelmes képes cikkben osztottuk meg exkluzív értesüléseinket az olvasókkal. Ez alkalommal természetesen csak a szerénységem által szerzett információk alapján írt cikkrészletet adom közre. Megjelent harminc évvel ezelőtt, a Mai Nap 1991. július 25-i, csütörtöki számában. Íme:

A képhez írt szöveg egy része: «…Károly herceg és Lady Di általában már csokoládébarnán érkezik a közös családi nyaralásra, hiszen a forró évszak néhány hetét a spanyol tengerparton tölti. Július végén gyermeikkel, Vilmossal és Henrikkel Mallorca szigetére utaznak, és II. János Károly spanyol uralkodó családjával vakációznak. Diana hercegnőt jól ismerik a környékbeliek, hiszen fiaival együtt gyakran elvegyül a napfürdőző spanyol „alattvalók” között. A trónörökös nehezen tűri a forróságot, és famíliáját hátrahagyva már korábban megtér a skóciai királyi fészekbe, Balmorale-ba…

Bonnból csupán azt sikerült meg[1]tudnunk, hogy Helmut Kohl kancellár július 26-án visszatér régi szabadságai színhelyére, az ausztriai Sankt Gilgenbe, a Wolfgangsee mellé. Richard von Weizsäcker szövetségi elnök augusztusban veszi ki „a rendes évit”. Rita Süssmuth, a Bundestag elnök asszonya ugyancsak ezekben a napokban készül szabadságra. Azt viszont, hogy hol tölti, föltehetően biztonsági megfontolásokból nem kötötték a kíváncsi krónikás orrára. Ausztriában is perceken belül kitör a szabadságolási hullám a legfőbb hivatalokban. A köztársasági elnök, a parlament elnöke és a kancellár majdnem egy időben veszi ki szabadságát. Kurt Waldheim államfő az évtizedek óta megszokott és kedvelt helyen, saját tóparti házában, az Attersee-nél pihen felesége, gyermekei és unokái körében. Időnként fölkerekedik, látogatóba megy vagy éppen fogadást ad, mert a magas hivatalt nem lehet egyvégtében, hetekre elhagyni. Dr. Waldheim az Attersee mellől állandó telefon-összeköttetésben áll a bécsi Hofburggal, az elnöki hivatallal. Miután erre az időszakra esnek a bregenzi és a salzburgi ünnepi játékok, az Osztrák Köztársaság szövetségi elnöke e rangos kulturális események megnyitójára is elutazik – szabadsága terhére.

Heinz Fischer, a nemzeti tanács (parlament) elnöke ugyancsak nem változtat a szokásain, és mint hosszú évek óta ilyenkor, most is bárki megtalálhatja alsó-ausztriai hétvégi házában. Természetesen ő is ott lesz Salzburgban, mivel a Varázsfuvola bemutatójára meghívta prágai hivatali kollégáját, Alexander Dubčeket. Dr. Fischer is természetesen megszakítja szabadságát, hogy részt vehessen az idén 700 éves Svájc berni ünnepségein, majd visszatérve néhány napra a Grossglocknerhoz utazik, hogy hódoljon régi szenvedélyének, a hegymászásnak. Franz Vranitzky szövetségi kancellár – régi szokásához híven – családostul a mediterrán éghajlatú Karintiába, a Wörthi-tóhoz utazik szabadságolni. Az egykor aktív sportoló kormányfő imád kirándulni, teniszezni, olvasni. Csakhogy ő sem kapcsolódhat ki teljesen, nem feledkezhet meg az államügyekről: állandó kapcsolatot tart a Ballhausplatz-cal, és időnként fölruccan Bécsbe, hogy tájékozódjék az íróasztalán halmozódó aktákból és munkatársai jelentéseiből.

Bár a svájci államszövetség a nyár kellős közepén, augusztus 1-jén ünnepli alapításának 700. évfordulóját, Bernben nemigen található magas rangú állami vezető. Az államszövetség elnöke, belügyminiszter, Flavio Cotti augusztus első hétfőjéig írta ki a szabadságát. A kerek évfordulós nemzeti ünnepre azonban megszakítja a pihenését, elvégre ő a szónok…»

„Az újságíró archívumából” rovatunkban megjelenő írások az Arcanum Adatbázis Kiadó Digitális Tudománytárának gyűjteményében őrzött cikkek felhasználásával készülnek. Köszönet illeti érte az Arcanum ADT-t.)