Szétszedik és újra összerakják az iskolát

„Monti” – a mobil iskolaépület – az osztrák főváros egyik válasza az iskolai helyek iránti folyamatosan növekvő igényre. A rendhagyó iskola két év után Ottakringből Floridsdorfba költözik, hogy az ottani gyerekek szolgálatába álljon. A mobilsuli kis befektetéssel bővíthető és alakítható. (A képeket David Bohmann készítette.)

A „Monti” egy olyan mozgatható, többször használatos és bővíthető iskolaépület, amely a mindenkori helyek számát hivatott növelni és moduláris szerkezetének köszönhetően kis változtatással és energiabefektetéssel bárhol bevethető. Először a Bécs-Ottakringben található Montleartstraßén vetették be – onnan ered a neve is –, ahonnan kétéves működés után most új helyre, a floridsdorfi Franklinstraßéra költözik.

A Monti már első helyén is nagyszerűen kielégítette a modern iskola iránti követelményeket. Hat, világos osztálytermével, összefüggő szabad területekkel és kombinált pihenőkkel létesült, volt benne tanári szoba, elsősegély-helyiség, gardrób, tárolók és gondnoki szoba is. Floridsdorfban, ahol a Mengergassei Általános Iskola ötödik osztályának ad majd helyet, az egésznapos gyermekfelügyelethez konyhával és étkezővel egészítik ki, az energetikai önellátás jegyében pedig napelemeket szerelnek a tetejére. Mivel a kerületben hatalmas az igény szabad iskolai helyekre, a Monti előreláthatólag öt évig marad új helyén, ezután pedig igény szerint újra átalakítható.

Bécsben folyamatosan növekszik az iskolai helyek iránti igény. A városvezetés ennek újszerű lépésekkel igyekszik eleget tenni, miközben épülnek új iskolák, a meglévőket pedig bővítik. Alternatív módszerekre is szükség van, így készült a Monti is. A mobil iskola építésében a város partnere a Wiener Infrastruktur Projekt GmbH volt.