A klímaváltozás már itt van, és csak rosszabb lesz

(Írta: Siposhegyi Zoltán) A globális felmelegedés nem a jövő kihívása, már napjainkban is mindenhol érezteti hatását. A szélsőséges hőmérséklet-ingadozás és az egyre gyakrabban tapasztalható ítéletidő pedig csak rosszabb lesz a következő évtizedekben – erre jutott a brit meteorológiai intézet legújabb jelentésében. (A nyitó képet Shafiqur Rahman/AP készítette.)

A klímaváltozás miatt egyre magasabb az átlaghőmérséklet és több a csapadék. Ez egy tendencia. És ha megnézzük a világ többi részét egészen aggasztó adatokat látunk. Kanadában például nemrég 49,6 Celsius-fokot mértek. Ezt kizárólag az emberi behatással lehet magyarázni – mondta az Euronewsnak a MET klímakutatója, Mike Kendon.

2020 a harmadik legmelegebb, az ötödik legcsapadékosabb és a nyolcadik legnaposabb év volt a mérések 1884-i kezdete óta. Ezeket külön-külön alig érezzük mégis hatalmas hatással vannak a környezetre és így a termésre is.

Ha a légkör felmelegszik, akkor a jég olvadásnak indul és sokkal több víz kerül az ökoszisztémába. Ez több párolgást, vagyis több esőt és vihart fog eredményezni, jönnek a szuperciklonok. Az esős évszak még nedvesebb, a száraz viszont még szárazabb lesz. A tengerszint megnövekszik és lakott területeket önt majd el – vázolta a jövőképet Ed Hill óceánográfus.

2020 februárjában először a Ciara vihar csapott le a brit szigetekre 97 kilométeres széllel és rengeteg csapadékkal, egy héttel később a Denis ciklon már komoly áradásokat okozott. A tudósok szerint ez lesz az új normalitás, ezért a hatóságoknak mielőbb meg kell erősíteniük a gátakat és töltéseket.

Özönvízszerű eső esett Londonban – videókon a bibilai méretű áradás; Több civil szervezet is valódi tetteket követel a G7-államoktól; A Titanichoz hasonlítják a Föld helyzetét