Milliók töltötték le a hamis WhatsApp-alkalmazást

Mielőtt a Google eltávolította volna Play áruházából, több mint egymillióan töltötték le és telepítették az eredetihez igencsak hasonlító, hamis WhatsApp csevegőalkalmazást. Az app szerencsére eléggé ártalmatlan volt, kéretlen hirdetéseket jelenített meg a mobilon.

Az eredetihez nagyon hasonlító, hamis WhatsApp alkalmazást távolított el a Google a Play áruházából, miután a használók fölfedezték az appot, majd felhívták rá a keresőóriás figyelmét. Az alkalmazást 1-5 millió felhasználó töltötte le és telepítette mobiljára. Az app neve Update WhatsApp Messenger. A fejlesztő cég nevénél is a WhatsApp Inc. olvasható – a név után egy üres hely is szerepel, ami csak a fejlesztő weboldalának meglátogatásakor derül ki.

A használók leírása szerint az alkalmazás eléggé ártalmatlan, ahhoz képest, hogy mi mindenre lehetne használni. Csupán az internethez kért csatlakozást telepítésekor, majd hirdetések beszúrásával keresett pénzt, mellesleg lassítva a telefont. Az alkalmazás ikonja üres volt, így a használóknak nem tűnt fel, hogy esetleg az igazi WhatsApp mellett egy másik is ott csücsül a mobilon. Az is megtéveszthette a jóhiszemű letöltőket, hogy a Play Store-ban 4 csillagos minősítése volt az alkalmazásnak, közel 6000-en írtak visszajelzést róla.

A Play Store üzemeltetője hatalmas energiát és pénzt fordít arra, hogy megszűrje az áruházba bejutó alkalmazásokat, de ahogy az a G DATA blogján olvasható volt, ez nem mindig sikerül, sms-eket küldő alkalmazások is bejutottak a hivatalos boltba. A G Data szakértői azt javasolják, hogy mindenki használjon biztonsági megoldást mobiltelefonján is. A hamis alkalmazás:

Forrás: a ZDNet cikke