Jó barátok

Németország megépítette az első, folyékony gázt fogadó terminálját az Északi-tengeren, ráadásul rekordidő, kétszáz nap alatt, ami – írja a BBC wilhelmshaveni tudósítója – egészen elképesztő teljesítmény a bürokrácia által ennyire sújtott országban. Normál körülmények között az építkezés éveket vett volna igénybe. Most azonban nem volt akadékoskodás, akták tologatása, új és újabb hivatalok aláírásainak gyűjtögetése, a die Regel és a die Ordnung emlegetése, a poroszos eljárásrendet egyszerűen kukázták.

Ebből is látszik, hogy az orosz gázszállítás leállítása percében Németország valóban megijedt, és ezt nagyon jól tette, bár az is tény, hogy nem idejében kezdett el félni. Sokáig nem volt bátorsága elvetni azt a merkeli hiedelmet, hogy az orosz rezsim lehet elnyomó, nacionalista, a világban bajt keverő, az üzlet neki is üzlet, magyarán: lehet, hogy a háborúban hallgatnak a múzsák, de a business örök.

Egy diktátor világában azonban csak egyetlen üzlet van, az övé, minden más ennek csatolmányaként, függelékeként, alárendelésben működhet, és mivel az orosz elitek legfőbb üzlete a nagyhatalmi pozíció megszerzése, és gyakorlása a világ lehető legnagyobb része fölött, a gázszállítás is csak olyan fegyver, mint a gabonaszállítás, vagy atomerőművek rakétázása.

Nem háborús, nem militarista szemszögből nézve ez persze egyszerűen őrület.

Németország tehát megijedt, az iparági vezetők a gyárak bezárását vizionálták, a koalíció mégsem állította le a szénalapú és atomerőműveket, a lakosság spórol, a fűtést letekerik, óriási gazdaságvédő csomaggal biztosítják a német gazdaság versenyelőnyét, és már épül öt újabb terminál, ahol a beérkező folyékony gázt fogadják majd. Közben, persze, a világ pénzét költik el gázbeszerzésre, de mivel ez a pénz létezik, van miből finanszírozni ezt a telet – de lefogadom, hogy a következőket is.

Magyarországon a kormánymédia infúziójára kapcsolt hírfogyasztóba az elmúlt hónapokban legfőképpen azt táplálták be, hogy a Nyugat, konkrétabban Németország fázik, sőt megfagy, félelem és reszketés gyötri, ami nagyon sajnálatos, de hát nem élhet mindenki az Orbán-kormány alatt, ahol meleg van, biztonság, van gáz, babám, amennyi csak kell, és a lakosságot nem terhelik fölösleges információkkal sem az orosz gáz valóságos áráról, sem arról, miféle reális tervekkel akarják csökkenteni ezt a függőséget.

Arról nem is beszélve, hogy igazából akarják, vagy akarhatják-e.

Ha a válasz nemleges, elmerenghetünk Schmidt Mária kijelentésén, ami szerint Németország már nem is létezik igazából, amerikai csicska lett.

Nekünk nincs függetlenségünk, viszont nem vagyunk csicska, nekünk barátunk van. Nagy és megbonthatatlan.