Semjén-látványosság: bőgtek és (be)etettek

(Szerző: helyben.hu) Nézőcsalogató, érdekes programok mellett egy sor alibinek tűnő rendezvényt is belepakoltak a vadászati kiállításnak nevezett rendezvény kísérő eseményeibe. A szarvasbőgő Európa-bajnokság érdekességben kiemelkedett.

A most zárult, háromhetes „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás (mitől világ?) 17 000 millió forintos grandiózus kasszájából tucatnyi vidéki helyen is szerveztek programokat. Jól látható: megpróbálták a vadászat (halászat) és általában a természet köré megfogalmazni ezeket a rendezvényeket. Az ilyen nagyszabásúnak tervezett megmozdulásokon a szokásos kulturális kiegészítőkkel fűszerezve volt minden, ami sok látogatót vonzhat. Ha hihetünk a hivatalos adatnak, akkor nagyjából 800 ezren fordulhattak meg a rendezvényeken.

Semjén boldog: “Megöltem!” Pillanatkép a svédországi helikopteres vadászatáról.

Láthattak az érdeklődők fotókiállítást, óriás pontyok „arcképcsarnokát”, és nemzetközi balatoni „beetetős” horgászversenyt Révfülöpön, nagyvad-kiállítást és interaktív (?) vadetetést Bőszénfán. Több helyütt szerveztek szarvasnézést, „szarvasbőgés-hallgatást” fogattal, traktorral (!), dámbarcogás-hallgatást kisvasúttal. Ebben az időszakban aligha a legmegnyugtatóbbak a szarvasok számára.

Különféle kutyafajták versenye is volt jó néhány helyen, sőt, nemzetközi főtenyész-szemle is – egy a sok közül.

A legbizarrabb bemutató a Gödöllői Királyi Kastélyban zajlott le: a XXIII. szarvasbőgő Európa-bajnokság. Másutt hasonló hatása lehetett a gímharsona-bőgőversenynek.

Tömegigényt elégíthetett ki a kaposvári állattenyésztési napok meg a Safari Club International közgyűlése. A jelenlegi politikai kurzus hivatalos történelmi felfogását követik a különféle történelmi, honfoglaláskori lovasbemutatók, belőlük is volt jócskán.

A „Halat, vadat, s mi jó falat”, csak egyik a különböző gasztronómiai fesztiválokból, s nem maradhatott el fogathajtó verseny sem. Adtak a léleknek is, erre példa a Szent Hubertusz kegyhelyátadó ünnepség és mise formájában.