Richter-egészségváros: célkeresztben a szűrés

Az egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsíti tizenkét év óta a Richter Gedeon Gyógyszergyár országjáró programsorozata. A „járulékos cél” a helyi egészségügyi intézmények pénzügyi támogatása. A helyszíneken a jelentkezők fontos szűréseken és tanácsadáson vehettek/vehetnek részt, illetve az egészséges életmódhoz kapcsolódó előadásokat hallgathatnak meg.

Az alapadomány az idén három és fél millió forintról indult minden állomáson, amelyet a résztvevők tovább gyarapíthattak. A 2021. évi Richter-egészségváros alkalmával több mint 43 millió forint gyűlt össze a támogatott intézmények számára. Tizenegy év alatt a programsorozat 86 állomásán több mint 195 ezren jelentek meg, és mintegy 215 ezer szűrést végeztek el a szakemberek. A lakosok aktivitásának köszönhetően végül összesen több mint 446 millió forint adomány gyűlt össze a támogatott egészségügyi intézmények javára.

Az adománycélok között szerepelt egyebek mellett a mobil szűrővizsgálatokhoz szükséges mini labor, C-íves sebészeti képerősítő, szívultrahang vizsgálófej beszerzése, fekvőbeteg-intézmény felújítása, a kórházi infrastruktúra javítása, a szülészeti-nőgyógyászati eszközpark fejlesztése, légkondicionáló-rendszer kiépítése, illetve élelmezésiosztály-fejlesztés.

Az előadások olyan témákat boncolgattak, amelyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a megelőző szemlélet kialakításához. Szó esett egyebek mellett a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, a lelki egészség fontosságáról, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről, kezelésérről is.

A covid-járvány miatt számos előadást online közvetítés útján volt csak elérhető, ám ez az aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött hozzászólásokkal, megosztásokkal és kedvelésekkel az érdeklődők összesen mintegy 2,4 millió forintot gyűjtöttek az egészségügyi intézményeknek.

Az élő közvetítéssel sugárzott előadások a Richter Egészségváros hivatalos Facebook-oldalán továbbra is elérhetőek, így a hasznos és hiteles információk hosszú távon is segítséget nyújthatnak a lakosoknak egészségük megőrzésében.

Bár egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. Az egészség, mint érték általában csak betegség esetén kerül előtérbe, illetve a szűréseket, állapotfelméréseket is legtöbbször már csak akkor végzik el, ha valamilyen egészségügyi probléma adódik. Pedig az egészségtudatosság és a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel hozzájárul az egészségben eltöltött évek számának növekedéséhez. A betegségek idejében történő diagnosztizálása életeket menthet.

A 2021-ben a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház számára 5 343 800 forint, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház számára 5 353 100 forint, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórháznak 8 706 800 forint, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikának 5 793 500 forint, a Szent Borbála Szakkórház és Rendelőintézet, Vaszary Kolos Kórház Esztergom, Dorogi Telephelynek 6 981 800 forint, a Dél-pesti Centrumkórháznak 4 982 900 forint, míg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetnek 6 023 900 forint adomány gyűlt össze.