Az intelligens kertek a jövő zöld oázisai

A természet és a technológia nem zárja ki egymást. Mi több: összefonódásukból valami igazán különleges születhet. Az intelligens otthoni eszközök, mint a termosztátok vagy az automatizált nyílászárók már régóta megkönnyítik életünket. Ám kevesen gondolják, hogy ezek a technológiák képesek a kertek világában is forradalmi változásokat hozni.

Az intelligens kertek alapját négy fő eszköz kínálja: robotfűnyíró, öntözőrendszer, érzékelő és kültéri világítás. Mindegyik egyedi módon képes érzékelni a környezetet és/vagy automatizálni a kerti teendőket. Alkalmazásokon keresztül, okostelefonok segítségével távolról irányíthatóak, így bárhol, bármikor láthatjuk kertünk állapotát.

Robotfűnyírók: a művelt gyep mesterei

„A robotfűnyírók a legnépszerűbb intelligens kerti eszközök közé tartoznak– mondja Nagy Magdolna intelligensépület-szakértő, a Hello Future alapítója. – A hagyományos fűnyírókkal ellentétben csak a fűszálak végét vágják le, ezzel segítve a sűrű és egészséges növekedést. A legfejlettebb modellek a talajban elhelyezett, vezeték nélküli jeladók segítségével számítják ki a pozíciójukat, másik fajtájuk pedig beépített érzékelőik vannak a kerti építmények és egyéb akadályok észlelésére.”

A fejlett robotfűnyírókat esőérzékelőkkel is ellátták, és online hozzáférnek az időjárás-előrejelzésekhez. Használóik okostelefonon keresztül akár hangvezérléssel is elindíthatják és leállíthatják a robotfűnyírót, működését ütemezhetik. A biztonságos használatot emelkedés- és dőlésérzékelők segítik, amik veszélyes helyzetekben kikapcsolják a fűnyírót.

Okos öntözőrendszerek: a víz tudatos és takarékos felhasználása

„Az okos öntözőrendszerek érzékelőkkel figyelik a talaj nedvességtartalmát a növények körül, és ennek megfelelően locsolják a kertet, segítve ezzel a víztakarékosságot– tájékoztat a szakértő. A talaj típusa és a napsütés alapján beállítják a locsolókat, és a kert elhelyezkedéséhez és a növényzethez igazodva öntöznek.”

A talajnedvesség-érzékelők mellett az időjárás-előrejelzésekből származó adatokat is felhasználják, hogy megakadályozzák a túlöntözést, ha eső várható. A legtöbb ilyen eszköz a meglévő öntözőrendszerek vezérlőjét helyettesíti. Az okos öntözőrendszerek telefonos alkalmazással távolról is ellenőrizhetők és irányíthatók; a legcélszerűbben használják a vizet, ezzel is segítik a környezetvédelmet és csökkentik a vízdíjat.

Okos kerti érzékelők: a növénygondozás digitális segítői

„A különféle érzékelőket tartalmazó okoseszközök a kertben ügyelnek arra, nehogy kiszáradjon a gyep és a növényzet. Figyelmeztetnek, ha túl erős a napfény, és arra is, ha a talaj valamiért nem megfelelő. Szenzorok segítségével mérik a pH-értéket, a hőmérsékletet, a fényerősséget és a tápanyagokat, valamint a nedvességet és a páratartalmat, és az adatokat okostelefonos alkalmazásokba küldik. Az adatokat elemző alkalmazások személyre szabott javaslatokat tesznek a növénygondozáshoz, segítve ezzel a kertészeket a döntéshozatalban” – tájékoztat Nagy Magdolna.

Okos kültéri világítás: biztonságos éjszakák a kertben

„Az okos kültéri világítás vezeték nélküli hálózaton keresztül, telefonon lévő alkalmazással vagy egy intelligens otthoni asszisztenssel vezérelhető – fejti ki a Hello Future szakértője. – A mozgásérzékelőkkel kiegészített világítás nemcsak biztonságot nyújt, de különleges hangulatot is teremthet az esti órákban, illetve szinkronizálható az otthoni biztonsági rendszerrel. Az okos kerti lámpák szabályozzák a fényerőt és a színeket. Mozgásérzékelővel kiegészítve őket segít az energiamegtakarításban.”

Ezek az intelligens eszközök nemcsak a kertészeti munkák megkönnyítésére szolgálnak, hanem lehetővé teszik, hogy közelebb kerüljünk a természethez, miközben fenntartható módon gondoskodunk környezetünkről. Az intelligens kert akár oázissá válhat, ahol a technológia és a természet harmóniában él egymással.