Senpai-díjasok: otthon vannak az autisták világában

Egy autista fiatalember, Egle Botond kezdeményezésére alapította az Autisták Országos Szövetsége a Senpai-díjat 2018-ban azzal a céllal, hogy figyelmet és elismerést kapjanak olyan személyek és szervezetek, akik és amit alapvető emberi értékeikkel és különleges, kiemelkedő támogatásukkal meghatározták legalább egy autista személy életét. Emberi hozzáállásukkal és önzetlen, őszinte támogatásukkal olyan segítséget nyújtottak, mely autista társunk életét hosszú távon kedvező hatással volt, hitet és képességet adott számára a társadalmi részvételéhez és beilleszkedéséhez.

Az idén V. Szabó Tamás klinikai szakpszichológus, valamint a szolnoki Verseghy Könyvtár és Közművelődési Intézmény és tagintézményei kapták a Senpai-díjat. Csete Margit dzsudóedző különdíjban részesült. A senpai szó jelentése – elöljáró, oktató, feljebbvaló.

V. Szabó Tamás klinikai és mentálhigiéniai gyermek-és ifjúsági szakpszichológus a szolnoki Hetényi Géza Megyei Kórház és Rendelőintézet gyermekpszichiátriai osztályának munkatársa. 2018 óta havonta tart autizmusban érintett hozzátartozóknak csoportos foglalkozást, illetve autizmusban érintett fiatalokat segít ugyancsak csoport szinten. Felismerte: a szülőknek és a gyerekeknek is szükségük van arra, hogy találkozzanak sorstársakkal, megosszák gondjaikat, tapasztalataikat és örömüket.

A szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény és tagintézményei autisták és hozzátartozóik társasági életének fontos helyszínei.

A könyvtár egyik fiókkönyvtárában alakították ki a Kék Sarkot, ahol autizmussal kapcsolatos szakirodalom várja az érdeklődőket. Ott működik az Autistákért Szolnokon Civil Társaság, melynek önkéntesei különböző programokat, előadásokat, sorstársi közösséget, családi napokat szereznek az érintetteknek.

Senpai-különdíjban részesült Csete Margit, a bajai Judo Club edzője; 2019-ben kezdett autizmusban, valamint egyéb fogyatékosságban érintett gyermekekkel foglalkozni, akik azóta is integráltan sportolnak az egyesületben.

A Senpai-díj ötletgazdája és alapítója Egle Botond egyetemi hallgató, autista aktivista, vlogger, akinek pályafutását meghatározta shinkendo mestere. A mester nemcsak az edzéseken és a versenyeken támogatta tanítványát, hanem az érettségi vizsgákon is végig mellette volt.

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) közel 100 szervezetet tömörítő országos érdekvédelmi ernyőszervezet. Fő tevékenységei közé tartozik a szülősegítés, az országos közösség építése és támogatása, érdekvédelem, képzések szervezése és a szemléletformálás.