Sérülékeny Lenovo laptopok: használók millióinak adatai veszélyben

Lenovo laptopokat veszélyeztető sebezhetőségeket fedeztek fel és elemeztek az ESET kutatói. Az érintett eszközök listája több, mint száz különféle laptopmodellt tartalmaz, és világszerte használók millióit érinti érzékenyen. A támadók számára lehetővé teszik ugyanis, hogy olyan UEFI-t (a BIOS utódja) támadó kódokat telepíthessenek, mint például az SPI Flash memóriát érintő LoJax, vagy a most felfedezett, UEFI bootkithez kapcsolódó ESPecter kártevő.

Az UEFI-kártevők rendkívül alattomosak és veszélyesek, más csak azért is, mert a rendszerindítási folyamat elején kezdenek működni, mielőtt átadnák a vezérlést az operációs rendszernek, ami azt jelenti, hogy ezáltal számos, operációs rendszer szinten futó biztonsági intézkedést meg tudnak kerülni.

Bizonyos esetekben az UEFI-kártevők észrevétlen telepítése, sajnos, nem is olyan nehéz, mint egykor vélték. A múlt években felfedezett új UEFI-fenyegetések növekvő száma arra utal, hogy a támadók ki is használják ezt a lehetőséget. A múlt években felfedezett valamennyi UEFI-fenyegetésnek (LoJax, MosaicRegressor, MoonBounce, ESPecter, FinSpy) meg kellett kerülnie vagy ki kellett kapcsolnia a biztonsági mechanizmusokat ahhoz, hogy működhessen.

Az UEFI rendszerindítási és működtetési szolgáltatásai képesek azoknak az alapvető funkcióknak és adatstruktúráknak a bneindítására, amelyek az illesztőprogramok (driverek) és alkalmazások működéséhez (például a különféle protokollok telepítéséhez, a már meglévő protokollok kereséséhez, vagy a memóriafelosztáshoz) kellenek.

A biztonsági rések közül az első kettő – CVE-2021-3971, CVE-2021-3972 – az UEFI firmware meghajtókat érinti; őket eredetileg csak a Lenovo noteszgépek gyártása közben használták volna. Sajnos, tévedésből a gyártási BIOS-ban is jelen vannak, anélkül, hogy megakadályozták volna a működésüket.

Az ESET felfedezett egy harmadik sebezhetőséget is: az SMM- (System Management Mode) memória sérülését. Ez a biztonsági rés illetéktelen olvasást/írást tesz lehetővé az SMRAM-ban, ami rosszindulatú kód futtatásához vezethet SMM-jogosultságok birtokában, illetve lehetővé teszi kártékony modulok SPI flash-re telepítését.

Az ESET kutatói azt tanácsolják a Lenovo laptopok tulajdonosainak, hogy mindenképpen nézzék át az érintett eszközök listáját, és a gyártó utasításait követve, haladéktalanul frissítsék firmware-üket.